Књижевна „Велика награда Иво Андрић“ за животно дјело за 2022. годину уручена је италијанском писцу Сандру Веронезију, док је награда за књижевно дјело припала новопазарском писцу Енесу Халиловићу за збирку пјесама „Секвоја“.

Слађана Илић, која је члан Жирија прочитала одлуку у којој је наведено да је Веронезију награда додијељена за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његовог романа „Колибри“ у издању Академске књиге из Новог Сада, у преводу Јасмине Андоновић.

У образложењу одлуке жирија наведено је да су тематско-мотивске основе Веронезијевог дјела увијек веома сложени, каткад и патолошки породични, пријатељски и љубавни односи, жртвовање за ближњег и због ближњег, страх и бол као усуд и покретач високоосјетљивог бића, сама моћ, најчешће сурове судбине и њено прихватање испитивање зла – у другима, али и у себи, откривање његових домета кроз изузетно натуралистичке примјере.

Веронези је зхвалио Андрићевом институту и директору Емиру Кустурици за награду којом му је указана изузетна част, истичући значај Иве Андрића и његовог романа „На Дрини ћуприја“.

„Узбуђен сам што ћу моћи да уживо да видим тај мост“, рекао је Веронези на свечаном уручењу награда у оквиру манифестације „Видовданских свечаности“ којој присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је рекао да је Андрићеву књигу прочитао док је био веома млад, те га је одушевила слика која је описивала живот у једном мјесту на земљи.

„То је ово мјесто гдје се данас налазим и кроз књигу је дочарана борба за јединством, која се данас осјети на овим просторима“, истакао је Веронези.

Веронези је рекао да је узбуђен што се налаз и пред Емиром Кустурицом, чија су дјела, как је рекао, за њега била попоут унутрашњег открића и заоставштине коју оставља дјетињство.

„Његово филмови су ме научили да се пронађе оно чудо хармоније, да једно до другог стоји све оно што никада не бисте рекли да може да буде једно с другим“, рекао је он и додао да су Андрић и Кустурица за њега оно што би могла да значи стара изрека „умирати у љепоти“.

Халиловић је данас на додјели награде рекао да је велика срећа бити, за живота, препознат као пјесник.

„Мало је пјесника чија поезија буде препозаната за живота. Увијек трептим када људи препознају моје стихове, када их цитирају и похвале“, рекао је Халиловић.

Сандро Веронези рођен је у Фиренци и један је од најзначајнијих писаца своје генерације у Италији. Аутор је више романа, прича, есеја и путописа.

Веронези је добитник неколико важних књижевних награда у земљи и иностранству, а романи „Тихи хаос“ и „Колибри“ награђени су најзначајнијом италијанском књижевном наградом „Стрега“.

Халиловић је један је од најзначајнијих домаћих стваралаца средње генерације, а аутор је, између осталог, и романа „Ако дуго гледаш у понор“, „Људи без гробова“, те поема „Бангладеш“ и „Манифест квантумизма“.

Награда је уручена у оквиру манифестације „Видовданских свечаности“, којој осим Додик, присуствују министар спољне трговине и економских односа и министар безбедности у Савјету министара Сташа Кошарац и Ненад Нешић, посланик у Представником дому Паралментарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић.

„Видовданским свечаностима“ присуствују и директор Архива Србије Мирослав Перишић, те начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и начелник Сокоца Милован Бјелица и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек.

СРНА