Професори и ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда положили су данас цвијеће на спомен-обиљежје Андрићу код вишеградске ћуприје и код његове бисте у Андрићграду поводом Дана школе и 130 година од рођења нобеловца.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић рекла је да је српски нобеловац често долазио у Вишеград, радо посјећивао школу, а познато је да је сва средства од Нобелове награде усмјерио библиотекама.

Зечевићева је честитала ученицима и професорима Дан школе и истакла да се професори усавршавају да би ишли укорак са временом и савременим технологијама.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић честитао је професорима и ученицима Дан школе, те истакао да општина у складу са могућностима помаже рад средње школе.

„Вјерујем да ћемо у наредном периоду имати још боље резултате, захваљујући преданом раду професора“, истакао је Ђуревић.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику, а дјетињство од 1894. до 1903. године провео је код тетке Ане и тетка Ивана Матковшика у Вишеграду.

Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године за роман „На Дрини ћуприја“.

Преминуо је 13. марта 1975. године у Београду.

СРНА