Као увод у овогодишње Видовданске свечаности, које се традиционално одржавају у Андрићграду, публика ће дан раније, у понедељак, 27. јуна у 16 часова, моћи да чује нешто више о књизи Франка Лисона Презирање сопственог: о култури самомржње у Европи. О књизи ће говорити проф. др Мило Ломпар, проф. др Слободан Антонић и др Слободан Рељић.

С обзиром на тренутно мењање геополитичке и културне слике и поретка Европе, али и целог света, а у светлу изналажења истина о надолазећим и већ придошлим променама, у Андрићевом институту ће 28. јуна у 13 часова бити уприличен округли сто, који ће се одржати у две сесије, под називом „Европа и Русија“, а учесници су: Емир Кустурица, проф. др Слободан Антонић, проф. др Мило Ломпар, др Мирослав Перишић, проф. др Дејан Мировић, проф. др Зоран Чворовић, Александар Павић, проф. др Дарко Ђого и Желидраг Никчевић.

Након округлог стола, у 18 часова, на Тргу Николе Тесле у Андрићграду, биће откривен споменик Меши Селимовићу и том приликом публици ће се обратити академик Матија Бећковић, проф. др Мило Ломпар и Емир Кустурица.

Затим ће у холу Андрићевог института уследити отварање изложбе Меша Селимовић: избор докумената чији су аутори Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић, док ће последње у низу видовданских дешавања бити отварање изложбе слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту. У питању су слике из збирке Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, а изложбу ће отворити мр Снежана Нешковић Симић, историчар уметности Марина Цветановић и Емир Кустурица.