У Андрићевом институту, у оквиру Сајма књига публици је представљена књига писца и председника Матице српске, Ивана Негришорца (Драгана Станића) „Истрага предака“.
Реч је о књизи есеја и песама које је аутор сабрао, а која умногоме појашњава српско питање у Црној Гори и на њега даје прегршт одговора.

У уводној речи, писац Милан Ружић рекао је да се кроз ову књигу, а неодвојиву од политике и савременог контекста, види да није тачно да Срби у Црној Гори немају ништа.
– Сви до једног имају речи чијим изговарањем купују торбе у којима носе своје главе којима ће платити кусур тих речи. Књига Ивана Негришорца је укоричена Црна Гора у свој својој културно – уметничкој, политичкој и историјској величини, и њена сузописана и оплакана судбина. Уводни и завршни плач којима Негришорац књигу почиње и завршава, нису ништа мање него лелеци и дављенички грцаји, гутање слане воде која лије из ауторових очију у виду суза – рекао је Ружић.

Селимир Радуловић наглашава да књига предочава нашу жалосну црногорску и српску причу која се развија сагласно моделу тоталног обрта, катастрофе.

– Од истраге потурица и борбе за очување властитог идентитета, народа и државе, дошло се до радикализованог облика духа самопорицања, до истраге предака, до обрачуна са њима и преиначења њиховог завета – рекао је Радуловић – Неуки сејачи зла, како каже аутор, без остатка циљају у црногорско памћење, у предањску свест, да би „слажућ варку на варку у наше време обнародовали да су Црногорци другачији од Срба“. Ове догађаје прати озбиљна социјална патологија.

Будимир Дубак у свом запису „Патологија Монтенегрина или истрага предака“ каже, да је укупно дело Негришорца јединствено у српској књижевности, у скоро свим жанровима.

– Сами наслов његове нове књиге говори све објашњавајући скоро необјашњиву појаву, одрицања од сопственог идентитета. Негришорац каже да је трећи светски рат већ почео, али о њему још немамо јасну представу. Пре свега, зато што је то прикривени рат у коме противници исцрпљују трећега – истакао је Дубак – Ерудиција, аналитичност, систематичност и ерудиција Негришорца уочљиви су у сваком тексту, а његово дело је књига опомене и вере.

Аутор есеја и песама бележених дуже од три деценије, Иван Негришорац, говори да је књига настала у тешкој муци коју сви проживљавамо, а нарочито прави Црногорци. Негришорац је испричао анегдоту о случајном сусрету са једном монтенегрином, који га је у недостатку бољих аргумената убеђивао, како је „Његош пишући о српству грешио, јер ето – није био добро информисан!“

– Размере свега што нам се дешава, тај продор аутодеструктивне свести је нешто што тек треба да у пуној мери приведемо сазнању и да видимо шта нам је чинити. Писао сам са жељом да такве процесе покренемо – рекао је аутор „Истраге предака“ – Ко нас тера да српско заједништво растурамо и зашто на то пристајемо? Потребно је да мирно, елиминишући аутодеструктивне приче, разумемо историске процесе и промене у свести људи. Његош није имао дилеме ко је. Потребно је да се вратимо његовој позицији, организовати се у његошевском покрету отпора, то је спасоносно. Тако ћемо се сачувази од опасних исхода.

Издавачи ове књиге су Српска књижевна задруга Српског народног вијећа, као и Фондација Група север.

Након промоције ове књиге, публика је на Теслином тргу у Андрићграду имала прилику да присуствује догађају названом „Српско вече“ у оквиру ког је Српско певачко друштво „Светосавник“ из Подгорице, а уз беседе неколико истакнутих књижевника, разгалило присутне старим српским песмама које су биле природан наставак промоције књиге „Истрага предака“.

Н. Јанковић