У Андрићевом институту у оквиру четвртог међународног сајма књигасвоју богату издавачку делатност представио је Инстутут за српску културу из Приштине, са привременим седиштем у Лепосавићу. Овим поводом, Андрићевом институту, Вишеграђанима, студентима и истраживачима поклоњено је 200 вредних публикација о култури и науци ствараној на простору Косова и Метохије.

– Институт за српску културу Приштина/Лепосавић је мултидисциплинарна научна институција са одељењима за српски језик и књижевност, историју, археологију, историју уметности и етнографију у којој има 32 запослених (30 у научном сектору и 2 у администрацији). Научни сектор чине сарадници међу којима је чак 21 доктор наука – нагласио је директор института проф. др Драган Танчић.

Непроцењиво вредну издавачку делатност Инстутута, а која је од сада доступна свим научним радницима, истраживачима и студентима у Андрићевом институту у Вишеграду, поред проф. др танчића, говорили су др Јасмина Ахметагић и др Ана Стишевић – Миловановић.

Посебну пажњу бројних посетилаца сајма, у обиљу публикација, привукла је високорангирана и вредна публикација Инстутута, часопис „Баштина“, као и књига зборник „Српско – руски односи у прошлости и будућности“.

– Били смо у прилици да будемо са нашим најближима, са нашим саборце у истој мисији и делатности, на чему смо посебно захвални – рекао је Желидраг Никчевић, уредник четвртог сајма књига у Андрићграду.

Н. Јанковић