У Андрићграду данас почиње Сајам књига на коме ће се до 7. јула представити издавачи образовне, школске и стручне литературе из Републике Српске, Србије и иностранства, а земља гост је Француска.

Сајам ће у свечаној сали Андрићевог института отворити француски писац Јозеф Понтус и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, након чега ће бити представљена Понтусова књига “Не понтус“.

Другог дана Сајма биће речи о књизи Мила Ломпара “Црњански: Биографија једног осећања“ и одржано предавање “Српски модернисти“.

Програм ће наредних дана обухватити и представљање антологије поезије “Ми знамо судбу“ професора Филолошког факултета у Бањалуци Ранка Поповића, књиге “Занатски дом“ Ђорђа Сладоја, књиге путописа “Руски крст“ Зорана Шапоњића, као и наслова “Венац за оца“ Весне Капор.

За 6. јул најављена је промоција издања Андрићевог института на којој ће учествовати професор Филолошког факултета у Београду Милош Ковачевић, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш и директор Архива Србије Мирослав Перишић.

Истог дана биће промовисане књиге “Истрага предака“ Ивана Негришорца и “Алојзије Степинац“ аутора Љубодрага Димића и Николе Жутића.

Сајам ће на Тргу Николе Тесле затворити писац и академик Горан Петровић, добитник “Велике награде Иво Андрић“.

Стручни жири ће прогласити издавачким подухватом по једно дјело објављено између два сајма у Републици Српској и Србији, а биће додијељена и специјална награда.

Сајам књига организује Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и Београдским сајмом књига.

РТРС, Танјуг