Сајмови књига прилика су за представљање и промовисање нових издања, повезивање издавача и читалаца, али и за размену књига и богаћење фондова библиотека. У саставу Андрићевог института, једног од суорганизатора сајма књига у Андрићграду, постоји и ради Библиотека „Иво Андрић“ коју за своје истраживачке потребе користе запослени и сарадници Института, научни радници, истраживачи и студенти. Издавачи који су промовисали своју издавачку делатност на овогодишњем Сајму књига у Андрићграду препознали су значај библиотеке Института и вредним донацијама својих издања значајно обогатили њен фонд.

0C0A2525

Почасни гост овогодишњег Сајма књига у Андрићграду била је Француска, чија је култура и издавачка продукција представљена захваљујући Француском институту у Србији са седиштем у Београду. Поред тога што је омогућио да се на штанду Француске нађе репрезентативна литература, Француски институт поклонио је део својих књига Библиотеци Андрићевог института.

0C0A2524

Институт за српску културу из Приштине са привременим седиштем у Лепосавићу током пратећег програма сајамској публици представио је свој рад и богату издавачку делатност, а Библиотеци „Иво Андрић“ уручио на поклон око 150 наслова својих издања. Матица српска из Новог Сада је својом донацијом такође обогатила фонд Библиотеке за велики број наслова.

0C0A2529

Народна библиотека Крушевац и Факултет безбедности, који се ове године по први пут представљају на Сајму књига у Андрићграду, поклонили су Библиотеци своја монографска издања и периодична гласила.

Своје нове књиге, промовисане на сајму, Библиотеци су поклонили Весна Капор, Ђорђо Сладоје, Ранко Поповић, и други.

Андрићев институт се најсрдачније захваљује свим установама и појединцима који су допринели да фонд његове библиотеке постане богатији и садржајно квалитетнији.

Фото: Искра