У склопу „Видовданских свечаности“ вечерас је у Андрићграду одиграна представа „Пу спас за све нас“ аутора Јелене Пузић, у којој је ријеч о хуманитарки Диани Будисављевић која је током Другог свјетског рата спасила више од 7.500 српске и јеврејске дјеце из концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској.

То је монодрама која приказује њен живот у ратним годинама кроз њено кратко присећање у тренутку када је рат већ прошао“, рекла је Пузићева.

Она је навела да је представу доживљавала врло емотивно из личних разлога, али и због набоја саме те приче и велике трагедије која се десила.

Дианина судбина је тужна, јер је остала заборављена од свог народа који је много задужила, а све то заједно кад се споји разлог је за тешку драму“, истакла је Пузићева.

Она је посебно захвалила Андрићграду и њеном творцу Емиру Кустурици, те додала да је и прије гостовала у овом туристичком комплексу.

Диана Будисављевић је хуманитарка аустријског поријекла која током Другог свјетског рата спасила велики број дјеце, а да би сачувала податке о дјеци коју је збрињавала током рата водила је картотеку о њима, са надом да би једног дана могла бити враћена својим биолошким породицама.

Срна