У Галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту, у оквиру Видовданских свечаности, синоћ је отворена изложба скулптура „Мој свет и ја“ аутора Љубомира Лацковића.

– У сфери у којој се нисмо превише исказали, овдје имамо откриће које, нажалост, није превише познато у нашој јавности. Због тога је веће задовољство да могу да кажем да је ова изложба отворена – рекао је директор Андрићевог института Емир Кустурица који је отворио изложбу.

Академик Матија Бећковић каже да, ко год буде гледао ове скулптуре, свака од њих ће му рећи нешто друго и свака ће имати онолико садржаја колико буде личних доживљаја.

– Свакој од њих бисмо се поклонили и аутору честитали на таквом уметничком остварењу, а нарочито на изложби у прелепој галерији у Андрићграду – рекао је Бећковић.

Он је додао да Срби кроз историју нису имали велике скулпторе, те да је можда највећи којег су дали Сретен Стојановић, аутор споменика Његоша и Карађорђа на Врачару.

Аутор изложбе Љубомир Лацковић рекао је да је излагао више пута у Андрићграду, те да је први странац који је добио гран при награду у Француској.

– Није ми први пут да излажем у Андрићграду, излагао сам на манифестацији „Вино, винарија и грожђе“, а био сам и гост на изложби мозаика Бисеније Терешченко. Још нисам нашао свој стил, јер онај ко ради само једним стилом ради једнолично и тематика му је иста – навео је Лацковић.

Он је навео да је у посљедње вријеме инспирисан Микеланђеловим радом и да његове цртеже преводи на свој начин у скулптуре.

Отварању изложбе присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Љубомир Лацковић рођен је 1955. године у Земуну. Завршио је Факултет примењених уметности у Београду 1985. године. Више од 20 година бави се педагошким радом.

РТРС