Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је вечерас да јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ и успостављања Митрополије дабробосанске није само да се слави већ и да се преузме одговорност за садашњост и будућност, јер се из сваког јубилеја морају извући поуке како даље.

„Овај јубилеј за мене је велика инспирација да надахнем народ да се угледају на Светог Саву, на претке, хришћане, који су умјели да буду људи и оно што је Црква од њих очекивала. Драго ми је да почињемо славити јубилеј у Вишеграду, уочи Видовдана који је за нас празник нашег небеског опредјељења“, рекао је митрополит Хризостом Срни у Андрићграду, након свечане академије поводом овог великог јубилеја.

Његово високопреосвештенство је истакао да је велика обавеза и одговорност и њега као митрополита и народа, да се сјете свега што је Свети Сава учинио и онога што је Црква прије 800 година стварала у тадашњим условима.

„Захваљујући Цркви и Митрополији ми смо опстали, да није било Цркве наш православни, национални идентитет не би био сачуван, јер смо пролазили кроз тешка времена искушења, страдања, а захваљујући духовној снази коју је Црква стварала успјели смо да опстанемо“, рекао је митрополит Хризостом.

800-godina-SPC-2

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић, који је бесједио на академији, рекао је да су радосни Срби који данас могу да прослављају 800 година аутокефалности СПЦ јер су били међу првим народима који су стекли право да именују насљеднике апостолске на земљи.

„Пуних осам вијекова имамо то право. Даће Бог да и СПЦ и Епархија дабробосанска надвлада све вијекове и да сви будемо радосни у весељу јер овдје у Манастиру Светог Николаја установљен је епархијски трон. Дабарска епархија је била једна од првих епархија СПЦ и једна од осам што их је установио Свети Сава“, истакао је Ћеранић.

Он је додао да православље неће „побјећи“ од Срба, нити Срби од православља, били у расијању или овдје, у Републици Српској, и увијек ће бити на трагу Господа Бога јединога.

Драмски умјетник Лазар Дубовац рекао је да му је била част да говори бесједу Светог Саве.

„Питам се да ли ико од нас проповеда Христа на овај начин на који је Свети Сава проповедао. Велики је значај овог јубилеја. Неке земље које су данас надмоћније су млађе него што је СПЦ, то не смемо да заборавимо, не смемо да заборавимо историју наше земље и све свете који се непрекидно моле за нас“, истакао је Дубовац.

Организатори свечане академије која је одржана у Андрићграду су СПЦ, Влада Републике Српске, општина Вишеград и Андрићград.

Срна