Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је данас на обиљежавању Видовдана да је више него срећан што публици у Вишеграду и свима данас могу да покажу како се свети дан претвара у нови мит, односно у ново културно поприште које обилује оним најбољим у култури.
„Ја сам више него срећан што публици Вишеграда, односно свима можемо да покажемо како се свети дан претвара у нови мит односно у ново културно поприште које обилује свим најбољим што имамо у култури“, истакао је.

kusturica

Он је новинарима истакао да су данашње Видовданске свечаности пете по реду и да постају традиција.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Видовдан митски дан у историји српског народа, дан великих пораза и великих побједа.

dodik

„Дан који нас увијек окупи да поручимо и да покажемо нашу истрајност, наше хтијење, да наставимо да његујемо нашу културу и нашу вјеру. Захваљујем Кустурици који увијек нађе довољно инспирације да на овај начин, својствен његовом духу, организује обиљежавање Видовдана које је данас централно у Републици Српској“, навео је Додик.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да му је част присуствовати обиљежавању Видовдана у Вишеграду.

„Не треба понављати шта Видовдан значи за српски народ“, рекао је Вишковић и додао да су у Вишеград данас стигли из Србије гдје су били са предсједником Александром Вучићем на обиљежавању Видовдана.

viskovic

„Сада смо у Вишеграду и велика захвалност Кустурици зато што сваке године приређује ово обиљежавање и надам се да ће оно постати традиција за Андрићград“, поручио је Вишковић.

У оквиру културног програма на Видовданским свечаностима наступа Бањалучка филхармонија са Бором Дугићем, хор „Србадија“ из Бијељине, хор „Крагујевачко певачко друштво“ и Камерни ансамбл Музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика.

 Срна