Академик Матија Бећковић рекао је да је Видовдан најсветији дан српскога народа, празник од искона, и да се данас у Андрићграду наставља она прослава Видовдана којом се завршава роман „На Дрини Ћуприја“, коју су прекинули аустроугарски жандари.

Настављамо је у исти дан, на истом месту, на саставцима двеју река Дрине и Рзава, на високој зеленој обали где се окретала јагњад на тихој ватри, како је ту прославу од пре 100 година описао Иво Андрић не слутећи да описује и ову данашњу у Андрићграду, његовом имењаку“, рекао је Бећковић на обиљежавању Видовдана.

Он је рекао да је Видовдан дан када треба да се радује и весели – дан када и кукавица престаје да кука.

Дан када на све српске изворе извиру предања која трају од постања и трајаће до судњег дана. А чему би служила та предања, косовски завети, идеали, успомене и сећања ако не због будућих нараштаја и Видовдана“, поручио је Бећковић.

Бећковић је рекао да је и прије шест вијекова било мало оних који су вјеровали да ће се Видовдан славити и послије 600 година.

Дуг је списак чега бисмо све морали да се одрекнемо због будућности наше деце – од имена, писма и језика до памћења и пола. У ствари, најбоље би било да нас нема. Било нас је у прошлости, нема нас у садашњости, а о нашој будућности одлучиће други. Док чекамо да нам кажу ко смо, шта смо и како ћемо се звати, шта је наше и шта није, предлажем да ту паузу искористимо и овде и свуда где нас има и мало се порадујемо и повеселимо, славећи крсно име цара Лазара“, каже Бећковић.

Он је навео да би и Видовданска академија и Видовданско беседно слово, требало да, по старом добром обичају, буду радост и свечаност српског језика и свечана видовданска смотра светаца, хероја и мученика.

Давно смо одложили сабље, а сада бисмо могли одложити мобилне телефоне у којима су милиони нашли свој свет и склопили пузле према својим жељама и интересима. Површност и равнодушност докопали су се најмоћнијег оружја и спојили са модерном технологијом“, наводи Бећковић.

Бећковић је поручио да немају два свијета, два Света Вида, ни два Видовдана, ни двије Косовске битке, ни два цара Лазара, ни два српска народа, те да је сваки дан Видовдан, једна годишњица и једна задушница.

Сви Видовдани су један Видовдан. На данашњи дан пре шест векова цар Лазар је једном заувек и у име нас одговорио на питање које нам се поставља сваки дан“, истакао је српски пјесник.

Према његовим ријечима, то питање понављају надајући се да одговор цара Лазара заборављен.

Цар Лазар је на Видовдан одбранио српски најважнији национални принцип. Из тог принципа настао је Видовдански завет и Видовданска етика. И кад смо ми заборављали на тај принцип, и на тај дан и завет, подсјећали су нас они који су нам баш на тај дан објављивали ратове, слали ултиматуме, доносили резолуције и изрицали пресуде“, навео је Бећковић.

Он је запитао како да нико нигдје ништа не може да уради.

Оборено је све што је стајало усправно. Српски народ у Црној Гори слови као окупатор сопствене земље. Чудо да нема јуначких пјесама о бојевима Црногораца са Србима. Сваки ред као да прави још већи неред јер се ни у шта не уклапа. Времена се мењају и понављају. Онај византијски писац који је уочи Косовског боја писао да Срби на саму вест каква сила на њих иде, неће издржати, него ће сви у океан поскакати, добио је наследнике и истомишљенике међу новинарима најславнијих листова и телевизија нашег времена“, истакао је Бећковић.

Он је рекао да је пред цијелим свијетом ту прогнозу демантовала и Република Српска.

Не треба се чудити онима који кличу `Убиј, убиј Србина!`. Псују нас, пљују и бацају у море јер верују да се тако боре против агресора, окупатора, шовиниста, фашиста и домаћих издајника, како су нас звали у уџбеницима, тврдили на суду, објављивали у новинама за владавине непознатог лица из подземља, како је тог владара назвао Свети владика Николај“, нагласио је Бећковић.

То лице нам је одређивало судбину све до смрти, а Србима је припало и наставило да влада и послије смрти.

У Србији је у миру побило више Срба него нацисти у рату, иако су само за Србе увели квоту 100 за једног. Пратећи како се ових година сатанизовао српски народ, помишљао сам и не бих се зачудио ако би се једнога дана испоставило да су нас наши савезници `заменили` са неким другим народом“, напомиње Бећковић.

Бећковић је изразио наду да ћемо дочекати и ту истину и тај дан, а до тада нека, како каже песник, смијање буде наша пјесма, јер све је ужасна шала.

Христос боље да се смејао на крсту, то би скаменило његове убице. Срећан ти Видовдан српски народе, срећан ти Видовдан Андрићграде“, поручио је Бећковић.

Обиљежавању Видовдана у Андрићграду присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица.

У културном дијелу програма, на Тргу Николе Тесле, наступили су бањалучка филхармонија са фрулашем Бором Дугићем, Хор „Србадија“ из Бијељине, Крагујевачко певачко друштво и Камерни ансамбл Музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика.

Обиљежавање Видовдана почело је јутрос Светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика, у присуству бројних вјерника, служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Освештан је и темељ за звоник поред Храма, након чега је улицама града прошла литија, а на Тргу палих бораца служен је парастос свим погинулим српским борцима.

Срна