Пред многобројном публиком и новинарима данас је у свечаној сали Андрићевог института у Андрићграду додељена ,,Велика награда Иво Андрић“. Овогодишњи лауреати су Горан Петровић који је добитник награде за животно дело и Рајко Петров Ного за књигу ,,Сонет и смрт“. Ову награду доделио им је жири у саставу: Јован Делић, Желидраг Никчевић и Мухарем Баздуљ.

– Андрићев институт је посвећен очувању културе, уметности, науке и самим тим националног идентитета. Емир Кустурица, који је директор овога института, све своје таленте и искуства усмерио је ка развијању овог института и очувању и унапређењу науке и образовања – рекла је Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност Андрићевог института.

8863

Директор Андрићевог института и прослављени српски редитељ:

– Прича о овој Андрићевој награди је дубоко скривена у његовом погледу на мост. Он, гледајући га, долази путем имагинације и докумената. У мом сећању је као најупечатљивије остало ово полуострво, које сам први пут видео пре 40 година и помислио како је ова тачка на ушћу Рзава у Дрину помислио да би било добро овде подићи средњевековни град. Моја замисао је постала реалност уз разумевање Милорада Додика.

Част је данас наградити Горана Петровића за целокупно дело и Рајка Петрова Нога за ,,Сонет и смрт“. Циљ је награде да њени добитници буду и наши и светски. Петровић је како треба и код кога треба у свету записан као велики писац. Више сам него срећан што данас дајемо награду Петровићу због којег би Андрић да види одозго, био веома срећан – изјавио је Емир Кустурица.

A8869

Након Емира Кустурице, реч је имао професор Јован Делић.

– Рајко Петров Ного је одавно показао интересовање за сонет и за свој магистарски рад узео тему ,,Поеме и сонети Скендера Куленовића“.

Кроз сонете је одувек показивао интересовање за смрт. Безакоњем је озаконио везу смрти и сонета и књига ,,Сонет и смрт“ долази после 30 година његовог рада. Рајко Петров Ного је већ одавно заслужио место у друштву највећих живих српских песника – рекао је Јован Делић, председник жирија за доделу Велике награде Иво Андрић.

8880

У наставку образложења, Делић је о Горану Петровићу рекао следеће:

– Књиге Горана Петровића објављене су у 119 издања. Рецепција његовог дела у иностранству не може бити случајна ако узмемо у обзир њихов број. Стога, Горан Петровић је светски писац и планетарна књижевна чињеница, па је и улога Велике награде Иво Андрић да га као таквога представи и осветли.

Након образложења жирија, Петровићу је додељена Велика награда Иво Андрић за животно дело.

 

8932

– Захваљујући роману ,,На Дрини ћуприја“, писац који је на језику малог броја њуди писао о једном мосту у малом месту, продро је у светску књижевност и добити награду са именом таквог једног писца огромна је част за мене.

Ћуприји од камена и граду од камена придодајем својим радом неколико каменчића – речи су Горана Петровића.

Након обраћања публици, Горан Петровић је читао своју причу ,,Каменчићи“.

8931

Свечаној церемонији доделе Велике награде Иво Андрић није присуствовао Рајко Петров Ного из здравствених разлога, па ће му награда бити накнадно уручена. Уместо поздравне речи Рајка Петрова Нога, а по жељи лауреата, професор Јован Делић је у знак Ногове захвалности прочитао две песме и награђене књиге.

– Ово је крај лепог и сунчаног дана за нашу културу и наш језик – изјавио је на самом крају свечане церемоније Емир Кустурица.

Искра / Фото: Искра