Руски писац Јуриј Пољаков отворио је данас у Андрићграду трећи Сајам књига, на којем ће се представити бројни издавачи из Србије, Републике Српске и свијета.

„Велика ми је част што отварам овај сајам, посебно што су моје књиге преведене на српски језик. Осим тога, био сам на стотињак сајмова књига у свијету, али на овако једниственој манифестацији, сам први пут“, рекао је Пољаков, који је и члан Савјета за културу Руске Федерације.

Он истиче да му је задовољство што чувени режисер Емир Кустурица пропагира књигу и наглашава да то није необично будући да у основи филма лежи – књижевност.

Пољаков каже да очекује да ће Сајам људе подстаћи да више читају књиге.

Руководилац Одјељења за књижевност при Андрићевом институту Александра Вранеш рекла је да је Сајам књига изузетан догађај, будући да је организован на једном изузетно богатом духовном мјесту, којим се исписује нова традиција српског народа.

Она је истакла да Сајам књига у Андрићграду посјећују бројни издавачи из Србије, Републике Српске и цијелог свијета.

„Нама је велико задовољство што ћемо током овог великог Сајма књига у граду који нас увек плени својом племенитошћу и духовним богатством, захваљујући директору Андрићевог института Емиру Кустурици, моћи да поздравимо велики број писаца и издавача. Сви заједно се боримо против кризе читања, коју никада нисмо осећали на Сајму књига у Андрићграду“, каже она.

Уредник Сајма књига Желидраг Никчевић рекао је да је велика част и задовољство осмишљавати програм манифестације, али и да то није лако у амбијенту какав је Андрићград.

„Морамо позвати најбоље српске писце, научнике и госте који ће чинити част Андрићграду“, истакао је Никчевић.

Представник Андрићграда Милан Ружић рекао је да отварати Сајам књига значи затварати рупе на броду којим пловимо брзим и дубоким водама баналности и некултуре.

„Са овим сајмом, Андрићград је добио дубину и још већи значај. Иво Андрић је добио на поклон нешто чему би се силно обрадовао за живота“, истакао је Ружић.

Срна