На првој у низу промоција на овогодишњем Сајму књига у Андрићграду данас поподне представљена су издања Архива Србије.

У уводној речи, уредник Сајма Желидраг Никчевић рекао је да нема природнијег места и адресе где се тако преплићу наша прошлост и будућност.

– Наш најугледнији сарадник је Архив Србије, а наравно са њим и директор архива Мирослав Перишић који је и руководилац Одељења за историју. Андрић је називан архиваром наше културе и историје, па је ово и природно – рекао је Никчевић.

На промоцији је говорио директор Архива Србије Мирослав Перишић који је напоменуо да је на промоцији представљен само део издања.

Што се тиче едиције „Историја српске дипломатије – документа“, Перишић је рекао:

– Када се исцрпи сва грађа српске државе до 1918. године, коју ми обрађујемо, онда ће неки нови историчари моћи да проучавају дипломатску историју Србије до 2006. године. Српске дипломате су биле школоване и представљали су интелектуалну елиту. У питању су књиге са извештајима из Беча, Париза, Цариграда, Лондона, Рима и многих других центара. Мислим да ће бити 26 књига у овој едицији – рекао је Перишић.

У едицији „Зборник докумената о Првом светском рату“ штампана су три тома.

– Наши архиви су пљачкани у светским ратовима, али о Првом светском рату Архив Србије поседује пола милиона докумената, што је с обзиром на наведене чињенице, заиста велики број докумената.
До краја године требало би да изађе још седам томива како бисмо обележавање Првог светског рата завршили са десет томова – речено је на промоцији.

У едицији „Визуелна историја – фотомонографија“ прва у низу је књига о Балканским ратовима значајна јер је у њој објављено око 450 до сада невиђених фотографијама. Наша литература је врло сиромашна фотографијама из Балканских ратова. Постоји и књига о Првом светскон рату, Александру Карађорђевићу, а ускоро излазе и фотомонографија „Српски војник у Првом светском рату“, о санитету, о аустријским заробљеницима и многе друге.

У едицији Култура Срба у Дубровнику 1790-2010 и Култура Срба у Трсту 1751-1914. је богат материјал и садржајни текстови. Овом публикацијом надмашени су српски стандарди у погледу ових публикација.

У едији Задужбине и задужбинари у фондовима Архива Србије заступљена је једна од запостављенијих тема.

У Архиву Србије се чува грађа тајних служби, па је покренута серија „Документа служби безбедности“. Једна од две штампане књиге из ове едиције је и „Списак Голооточана“ који није потпун.

(Подсећања)
У едијици „Подсећања“ аваке године Архив Србије одабере четири личности које су задужиле српску културу и науку, а чије се годишњице обележавају те године.