Као још један од прилога тврдњи да Сајам књига у Андрићграду окупа еминентне књижевнике, јучерашњи гост Андрићевог института био је писац Владан Матијевић који је пред публиком представио своје целокупно стваралаштво.

Уредник Сајма књига у Андрићграду и књижевни критичар Желидраг Никчевић најавио је Матијевића као веома значајног и једног од ретко упечатљивих писаца у данашњој Србији чему у прилог говоре и многобројне награде попут награде „Милутин Ускоковић“, Андрићеве, НИН-ове, награде „Меша Селимовић“, „Бора Станковић“, „Исидора Секулић“, „Кочићево перо“, „Стеван Сремац“, „Данко Поповић“ и многе друге.

Матијевић је, говорећи о свом раду, напоменуо да му је част што се његов опус промовише баш у Андрићграду, јер сви писци читају Андрића. Публици је рекао како је и његово стваралаштво делом дефинисано захваљујући Андрићевим делима. У разговору са слушаоцима, Матијевић је рекао да је савремена књижевност и даље на високом нивоу, али са приметном тенденцијом опадања достигнутог нивоа упућујући и на чињеницу да савремену књижевност треба пратити и читати што више, јер они који не читају губе на квалитету живота.

Студенти који су у Андрићграду у склопу летње школе „Академија Андрић“, разговарали су са Владаном Матијевићем о савременој српској и светској књижевности, издаваштву и значају сајмова књига, научних скупова и сусрета писаца, професора и критичара.

iskra.co