Јуче је на Сајму књига у Андрићграду одржана промоција књиге „Српски језик под лупом науке“ једног од најбољих српских лингвиста и руководиоца Одељења за српски језик при Андрићевом институту проф. др Милоша Ковачевића.

О књизи су говорили аутор и проф. др Михаило Шћепановић.

Шћепановић је напоменуо да је ова књига објављена од стране Завода за уџбенике из Београда 27. по реду коју је Ковачевић написао и да је чини једанаест радова разврстаних у два поглавља названа „На путевима и странпутицама српског језика“ и „С граматичким питањима српског језика“. Он је истакао да је ова кеига веома значајна, јер раздваја науку од политике.

На ове речи Михаила Шћепановића надовезао се и аутор који је публици рекао да политика тражи компромис, а да лингвистика њега себи не сме да приушти.

Ковачевић је још рекаи да је српски језик тема свих радова, а да „лупа науке“ подразумева примену различитих критеријума, све дотле док суштина разматраног предмета не буде „увеличана“ до потпуне и недвосмислене јасности.

Професор Ковачевић је, након представљањс слушаоцима онога што је у књизи, покушао да приближи проблематику језика и да укаже на то да за језик не важе теорије као у математици и да се ништа не може израчунати, јер је у питању систем који подлеже безбројним комбинацијама.

Студенти који похађају летњу школу „Академија Андрић“ са великом пажњом су пратили излагање Милоша Ковачевића и своје недоумице пред њега изнели у виду питања на која је он радо одговарао.