Књига „Тржиште или храм“ јуче је промовисана у Андрићевом институту. На промоцији су говорили књижевни критичар и уредник Сајма књига у Андрићграду Желидраг Никчевић и др Владимир Димитријевић који је аутор ове књиге.

Никчевић је, најављујући Димитријевића, рекао:

„Владимир је национални радник. Дакле, у питању је посао који захтева велику жртву. Ова књига је настала из те жртве, а у питању је сажета верзија Владимирове докторске дисертације, док ће целокупна читаоцима бити доступна након објављивања још две књиге.

Владимир Димитријевић је на почетку захвалио публици која је нашла времена да присуствује промоцији књиге о Владимиру Вујићу о коме се недовољно зна. Тврдио је да је његова књига први покушај да се сагледа целокупно Вујићево дело. Навео је да је Вујић био, између осталог, и лични секретар Арчибалда Рајса и да му је помагао у прикупљању доказа о злочинима над српским цивилним становништвом. Додао је да је Владимир Вујић, услед пријатељства са Велмар Јанковићем био приморан да напусти земљу и да се 1944. Године одселио у Бразил.

Димитријевић тврди да је преображај Вујића у православног филозофа био резултат његовог сусрета са владиком Николајом Велимировићем. Уз то, Димитријевић публику упутио у став Вујића према вештачкој интелигенцији у вези са којом је изнео тврдњу да је уметност човеку једино уточиште од напредне технологије која, за разлику од аутоматизације као пуког продужетка људских могућности, прети да угрози човечанство. Владимир Вујић је Светог Саву сматрао за темељ српске нације.

На крају свог излагања о Владимиру Вујићу, Димитријевић је изразио захвалност на прилици да дође и види Андрићград и рекао да он делује као утопијски предео у коме српска култура добија синтетички облик.

Ово је била последња у низу промоција заказаних за 6. јул.

iskra.co