У Вишеград је данас допутовало 900 дјеце са Косова и Метохије, за које је централни дочек организован у Андрићграду.

Дјеца су посјетила Српску у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, након чега је пригодан програм уприличен у Спортској дворани Вишеград.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да су у Републици Српској сви радосни што долази велики број дјеце са Косова и Метохије.

„Значај је огроман, јер спајамо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске и стварамо трајна пријатељства“, истакао је Малешевић.

Он је нагласио да ће овај пројекат бити настављен и у будућем периоду с циљем повезивања српског народа из Српске и са Космета.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да му је велика част и задовољство што је општина Вишеград домаћин за дјецу и њихове наставнике са Косова и Метохије.

„У Вишеграду смо организовали манифестацију поводом доласка дјеце. Припремили смо пригодан програм и за 50 дјеце који остају у Вишеграду седам дана, а у организацију су укључене установе и предузећа како би понијели најљепше успомене из овог града“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да је ово за Вишеград веома значајан догађај, јер Косово и Метохију и Републику Српску повезују многе ствари.

1L9A6551-750x500

 Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је ово један народ који је прошао исту патњу и зато је ово велика помоћ за српски народ на Косову и Метохији.

Он је истакао да је пројекат доласка дјеце покренут 2012. године да би се спојила дјеца са Косова и Метохије и Републике Српске и пожелио свима да стекну нова пријатељства.

„Успијевамо сваке године да организујемо ове сусрете, а овогодишњи дочек је најмасовнији“, рекао је Арлов и захвалио на помоћи општини Вишеград и Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Начелник Косовско-митровачког округа Василије Јелић рекао је да је почаствован што је дошао у овај град.

1L9A6550-750x500

„Велику захвалност дугујем свима на организацији, а посебно Милораду Арлову. Српски народ из Републике Српске воли нас са Косова и Метохије. Деца наша, када се враћају, пуна су дивних утисака јер су дружења незаборавна“, додао је Јелић.

Осим Вишеграда, дјеца са Космета ће боравити у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Градишци, Прњавору, Челинцу, Добоју, Теслићу, Дервенти, Модричи, Броду, Шамцу, на Хан Пијеску, Палама, у Источном Новом Сарајеву и Требињу.

Општина Вишеград је покровитељ централне манифестације дочека дјеце са Косова и Метохије у сарадњи са Андрићградом.

Дјеца са Космета допутовала су у 18 аутобуса, у пратњи 80 просвјетних радника.

Срна