Споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију, који ће на Видовдан бити свечано откривен у Андрићграду, дјело вајара Зорана Кузмановића, допремљен је данас поподне из Смедерева у Андрићград.

Споменик настао захваљујући идеји режисера Емира Кустурице показаће новим генерацијама позитиван примјер из историје Срба и Бошњака, а овјековјечен братски загрљај везира Мехмед-паше Соколовића и патријарха Српске цркве Макарија, симболизоваће обнову Пећке Патријаршије – највећи и најзначајнији догађај за српски народ у вријеме турске владавине, најавиле су постављање споменика у Андрићграду  београдске „Вечерње новости“.

1L9A6685

Вајар Кузмановић који је на овом пројекту радио две године, није у изјави београдским „Новостима“ крио усхићеност што је велики посао завршен:

– Када ми је професор Емир Кустурица представио своју идеју за подизање споменика браћи Соколовић, било ми је јасно да се ради о несвакидашњем пројекту од великог значаја – рекао је, за „Новости“, вајар Кузмановић.

Историјски контекст и значај Соколовића били су велики изазов за уметника.

– Припремајући се за тај задатак, да бих му што боље одговорио, на неки начин сам се преселио у драму шеснаестог века. На основу доступне историјске грађе покушао сам да сагледам различитост погледа на свет које су браћа имала, и трудио сам се да добро сагледам контекст тог времена – објашњава уметник.

Мехмед-паша Соколовић као Бајо из Соколовића, припадник српског племства, са 18 година из Милешеве одведен је у јаничаре, примио је ислам и постао велики везир. За патријарха је поставио брата од стрица Макарија Соколовића. Захваљујући моћи братства Соколовића, султановим бератом из 1557. обновљена је Пећка патријаршија, што је, по многима, обезбедило опстанак Срба у потоњим вековима.

Вајар каже да је основна идеја споменика била да се представи сусрет браће:

– Акценат је стављен на наратив, док стоје на сцени историје. Браћа се један другоме у добром расположењу обраћају, а кроз постављену композицију, покретом и говором тела, свако на свој начин говори о своме положају, својим тежњама и међусобним односима.

Руке Соколовића у братском загрљају које, оком уметника, заправо чине мост, можда су и најбитнија симболика овог дела.

– По моме мишљењу, скулптура браће Соколовића има улогу да на очигледан, директан и поетски начин покаже да братска љубав може да победи непобедиво и помири непомирљиво, исто онако као што може да се истинском снагом уздигне изнад саме религије и државе – закључује Кузмановић.

Споменик је висок два метра и двадесет и пет сантиметара са постаментом. Скулптуре су приказане у природној величини.

Од 28. јуна Мехмед-паша и Свети Макарије стајаће на улазу у Андрићград. Споменик ће открити председник Републике Српске Милорад Додик, а на Видивданској свечаности беседиће академик Матија Бећковић.

 1L9A6700

– Речено је да је обнова Пећке патријаршије заслугом паше Мехмеда Соколовића и његовог брата Макарија, патријарха српске цркве, „највећи и најзначајнији догађај за српски народ у време турске владавине“. Тако се чини да је подизање споменика браћи Соколовић у Андрићграду неупоредиви подвиг српске културе. Другим речима, подизање споменика браћи Соколовић после готово пет стотина година је уједно и споменик души српског народа. Остало ћу рећи на Видовдан, на правом месту и на прави дан – каже, за „Новости“, Бећковић.

Искра, Новости