Директор Андрићевог института Емир Кустурица отворио је Одјељење за српски језик при Андрићевом институту у Андрићграду.

Кустурица је у обраћању присутнима рекао да је најљепше странице историје и најдраматичније моменте једног народа исписао Иво Андрић кроз једну врсту филозофског дискурса, социјалног и интимног.

Он је навео да данас постоје језици, који нису створени на лингвистичкој већ на политичкој основи, те да језик трпи и такву промјену.

„Само је питање колико ћемо бити снажни и колико ће овај институт успјети да потврди историјску вриједност српског језика, који је еволуирао кроз највеће писце, и да успијемо да га очувамо“, истакао је Кустурица.

Према његовим ријечима, постоје историјске књиге које говоре о томе да чак и Нијемци нису успјели да доведу до онога што је кључно у култури и цивилизацији – да језик буде вододелица нације.

Кустурица је нагласио да су „њемачки језичари“ почетком 18. вијека говорили да постоје руски, пољски и српски језик, те истакао да српски народ баштини оно најбоље што је на његовом језику.

0C0A5296

„Историја је показала да је тај народ у поимању слободе, посебно у свом политичком развоју, најбоље искористио политичку позицију, па смо ми једини имали секуларне партије“, рекао је Кустурица.

Он је навео да је Српска православна црква спасила један народ од пропадања зато што је своју духовност и језик заштитила.

„Оно у чему је била контрадикција свега је чињеница да смо ми доживјели и то да нам велики писци користе тај језик“, додао је Кустурица.

Он је додао да секуларна политичка српска сцена никад није трпјела оно што су трпјели Хрвати од Ватикана, односно муслимани од своје религије.

„Ми смо тај живот развијали у социјалном смислу у сваком погледу по европским рецептима“, навео је Кустурица.

Отварању Одјељења присуствовао је велики број лингвиста из Србије и Републике Српске који учествују на научном скупу „Иво Андрић и српски језик“ у Андрићграду.

Срна