Предавање на тему „Пропагандни израз Првог светског рата на примеру деловања Аустроугарског ратног пресбироа и Ратног пресбироа Врховне команде Краљевине Србије” јуче је у Андрићевом институту одржала професорка Гордана Илић Марковић, слависта са Универзитета у Бечу.

У оквиру предавања, публика је могла да сазна више о томе ко је све, од истакнутих људи, током Првог светског рата сарађивао са пресбироима Аустроугарске и Краљевине Србије. Професорка Илић Марковић је представила и резултате својих дугогодишњих истраживања о томе које су новине објављиване у Аустроугарској и Србији, али и у логорима у којима су се налазили српски затвореници. Присутни су имали привилегију да погледају прегршт старих фотографија и карикатура које су, поред новинских текстова, биле главна средства тадашње пропаганде.

Гордана Илић Марковић је анализирала израз аустроугарске ратне пропаганде на примеру стваралачког опуса аустријског писца, сатиричара и првог преводиоца Бранислава Нушића и Петра Кочића – Шандора Фридриха Розенфелда познатијег као Александар Рода Рода. Стваралаштво Рода Роде посматрано је у контексту рада Аустроугарског Ратног пресбироа чији је он био сарадник. Делатност Рода Роде је један од битних извора за разумевање формирања негативног јавног мњења о Краљевини Србији пре и током Првог светског рата, па самим тим представља значајно литерарно и историјско сведочанство.

Гордана Илић Марковић је аутор књиге о Рода Роди под називом ”Рода Рода – Српски дневник извештача из Првог светског рата. Ратни пресбиро Аустроугарске монархије”.

Књига садржи напоменама пропраћене преводе до сада на српском необјављених текстова Рода Роде из његовог приповедачког и публицистичког предратног и ратног опуса везаног за Краљевину Србију: одабране чланке из аустроугарске ратне штампе, избор есеја, кратких прича и записа из ауторове приватне заоставштине, као и Рода Родин ”Српски дневник”.