Ове године културне, образовне и научне установе обиљежавају 125. година од рођења Ива Андрића, а дио програма одржан је и у једином граду посвећеном једном нобеловцу. Полагању вијенца на споменик Иву Андрићу у Андрићграду присуствовали су ученици и професори Средњошколског центра „Иво Андрић“, представници Андрићевог института и Андрићграда, као и представници Општине Вишеград.

IMG_1327

Једини српски нобеловац рођен је 9. октобра 1892. у Травнику, а од своје друге године живио је у Вишеграду, гдје је завршио основну школу. Касније, током живота, често се враћао у Вишеград, а посљедњи пут га је посјетио три године прије своје смрти. У својим дјелима често је писао о Вишеграду и Вишеграђанима. Полагањем цвијећа и одржавањем пригодног програма, Вишеграђани су показали да и данас, 125 година након његовог рођења, чувају успомену на свог најпознатијег суграђанина Ива Андрића.

IMG_1314

Обиљежавање годишњице Андрићевог рођења биће настављено организовањем научне конференције „Иво Андрић у нашем времену“ у Андрићевом институту, која има за циљ да са хуманистичке стране освијетли опус Андрићевог рада.

Iskra.co, Гордана Недељков