У галерији „Лубарда“ у Андрићграду вечерас је отворена изложба академског сликара Владимира Дуњића из Београда.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је да је задовољство бити домаћин ове изузетне, ликовно богате и концептуално необичне изложбе.

„У већем дјелу Галерије изложене су слике великог формата које приказују лица људи, али они нису третирани као портрети. У себи носе осјећај божанске присутност, нечег сакралног. А вео као саставни дио слике и као симбол прикривања и покривања доприноси осјећају мистичности и тајновитости. На крају умјетност јесте мистерија, виша сфера постојања“, истакла је Ћећез.

izlozba-dunjic-2-750x500

Он је додала да је ту и „Прокрустов музеј“, читава једна поставка у поставци базирана на античком миту, а која представља умјетников доживљај свијета.

„Приказује људе стиснуте и заробљене у задате калупе друштвених, моралних и многих других оквира, људе који живе без идентитета. Сагледавајући поставку у цјелости изложба заиста оставља утисак усамљености и осамљености данашњег човијека и запитаности над смислом његовог постојања“, рекла је Ћећез.

Аутор изложбе Владимир Дуњић рекао је да су изложене слике са двије различите тематике, једна су женски ликови прекривени веловима, а други је потпуно другачији.

„Кроз велове сам покушао да се уметности врати тајна, да се оно што је 20. век урадио, а то је деконструисање форме, на неки начин скинуо тајну са уметности, да кроз ово вратим тајну у уметност“, додао је Дуњић.

izlozba-dunjic-3-750x500

Он је истакао да је изложено око 15 слика и много ситних кутија.

Изложба ће бити отворена мјесец дана.

Сликар Владимир Дуњић је рођен у Чачку 1957. године. Дипломирао је на Ликовној академији у Београду у класи професора Младена Србиновића 1981. године. Учествовао је на више групних и самосталних изложби, у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 1982. године. Живи и ради у Београду.

Срна