Доделом сертификата студентима завршена је четврта летња школа „Академија Андрић“, коју су организовали Одељење за књижевност и Одељење за оријенталистику Андрићевог института. Овогодишњу летњу школу, чија је тема била „Иво Андрић у нашем времену“, похађао је 41 студент са универзитета у Републици Српској и Републици Србији.

IMG_1071-750x405

Протеклих пет дана полазници школе имали су прилику да слушају предавања еминентних предавача који су се са различитих аспеката бавили Ивом Андрићем, његовим ликом и књижевним делом, да учествују у дискусији и да размењују искуства. Одржана су следећа предавања: проф. др Александра Вранеш Андрићев лични фонд и , проф. др Јован Делић, проф. др Љиљана Марковић, проф. др Предраг Петровић, проф. др Александар Јерков, проф. др Светлана Шеатовић и проф. др Биљана Дојчиновић.

IMG_1002

Проф. др Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност Андрићевог института, одржала је и радионицу на којој су студенти имали прилику да науче основе лектуре и коректуре и технике академског писања, да се упознају са стиловима библиографског цитирања и да се упознају са личним Андрићевим фондом у дигиталном облику.

 IMG_0700

Током трајања летње школе, студентима је на располагању била Библиотека Андрићевог института, као место на којем су могли да продубе своја истраживања и да проведу време између предавања. Кроз организовану посету установама културе у Вишеграду, студенти су посетили на Дрини ћуприју, учионицу Иве Андрића и Градску галерију.

iskra.co / Фото:  Славко Гарић