Културна манифестација „Вишеградска стаза“ затворена је синоћ у Андрићграду наступом Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке.

Професор са београдског универзитета Јован Делић је током синоћње бесједе рекао да је Иво Андрић са двије године донијет овдје, гдје је стасавао, учио се причању и ћутању, загледајући и испитујући стазе, лица и предјеле.

„Овдје је пронашао своју вишеградску стазу, која га је одвела у свијет и свјетску књижевност, највећу и најзначајнију стазу свога живота и српске књижевности“, рекао је Делић.

Он је истакао да је „Вишеградска стаза“ она која се рађала за Ивом Андрићем, коју је познати писац просјецао, стварао и нама оставио да њоме идемо.

„Око ње је поставио своје знакове поред пута и своје светионике – Петра Петровића Његоша и Вука Караџића“, нагласио је Делић.

Одломак из свог романа „Арзамас“ говорила је Ивана Димић, која је за ово дјело добила НИН-ову награду за књижевност за 2017. годину.

Предсједник Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке Споменко Гузијан рекао је да је изузетна част доћи на манифестацију као што је „Вишеградска стаза“.

„Самим уласком у Андрићград осјети се струјање и енергија, а чланови хора су радост и љепоту живљења покушали пренијети публици у Вишеграду“, додао је Гузијан.

Организатор и покровитељ ове манифестације је општина Вишеград.

СРНА