Фестивал шумадијских вина под називом „Шумадија у Андрићграду“, на коме је представљено девет произвођача вина, отворен је синоћ на платоу испред Андрићевог института.

Отварајући фестивал вина, члан Крунског вијећа Драгомир Ацовић рекао је да нису одољели позиву умјетности и вина, два медијума који истовремено надахњују, узносе и подижу нашу свијест.

„Ево нас на мјесту које је настало из потребе и из ината и гдје је воља за лепим надвладала вољу за моћ. На месту које вапи за тишином заборава и где се свест и савјест не дају позиву на тиховање. Овде се мора говорити да се не би угушило тишином, овде се мора гледати да се не би осљепило од стварности“, додао је Ацовић.

IMG_9280

Он је нагласио да вино свакоме говори другим језиком, да умјетност свакоме говори његовим језиком, те да умјетници којима је посвећено ово вече припадају различитим свијетовима.

IMG_9343

Представник винарије „Александровић“ Катарина Александровић рекла је да је изузетна част да се представи Шумадија у Андрићграду.

„Данас промовишемо пенушави тријумф розе, који је из бербе 2015. године. То је пенушаво вино направљено шампањ методом“, рекла је Александровићева.

IMG_9317

У оквиру фестивала шумадијских вина, отворена је изложба умјетничких радова групе аутора под називом „Вино и умјетност“ на којој је изложено 36 дјела.

Аутор поставке Небојша Савовић Нес рекао је да у неким атељеима, као у виноградима није родило грожђе, тако да имамо различите поставке.

IMG_9211

„Изложба има врло висок квалитет захваљујући ауторима. Изложбу прати каталог који обједињује сва три мјеста излагања. То је виноградарева кућа на Опленцу, галерија `Лубарда` у Андрићграду и `Бели двор` на Дедињу“, додао је Савовић.

IMG_9222

Он је нагласио да су на изложби различите технике, стилови и поетике, али да је вино све окупило, јер су умјетници вијековима били инспирисани вином.

У културно – умјетничком програму наступио је бенд „Лесандрум трио“ који је одржао концерт џез, блуз и евергрин музике.

IMG_9346