Током пратећег програма Сајма књига у Андрићграду одржана је промоција књиге Српска православна црква и свештенство у Босни и Херцеговини у Првом свјетском рату, аутора доц. др Боривоја Милошевића, у издању Андрићевог института. На промоцији су, поред аутора, говорили др Мирослав Перишић, руководилац Одељења за историју Андрићевог института, и др Бошко Бранковић.

Са тематиком књиге присутне је упознао др Мирослав Перишић: „Колега Боривоје Милошевић се бави једном темом којој до сада историчари нису посвећивали довољно пажње. То је такође тема која се односи на године које су промениле свет, а овога пута тема је српска православна црква у Првом светском рату“.

О књизи је говорио рецензент др Бошко Бранковић, који је истакао да је књига настала коришћењем грађе из десет архивских институција у Републици Српској и Републици Србији, објављених извора, домаће и стране периодике, мемоара и релевантне литературе. У осам поглавља књиге Српска православна црква и свештенство у Босни и Херцеговини у Првом свјетском рату приказан је прогон и страдање свештенства, уништавање и пљачкање цркава и манастира, кроз светло социјалних и политичких прилика у Босни и Херцеговини у то доба.

„Православна црква је кроз вијекове кроз нашу прошлост била једна од најважнијих српских националних институција. Она је кроз епохе повезивала српски народ у оно вријеме када нису постојале неке друге институције и организације које би га повезале, тај српски народ, расут у различитим државно-правним оквирима. Припадност православљу је једна од најважнијих идентитетских одредница српског народа“, рекао је аутор образлажући потребу бављења овом тематиком, којој до сада није посвећено довољно пажње и изразио наду да ће ова монографија подстаћи на даља истраживања ове теме, са различитих аспеката.

Горица Ћећез, Гордана Недељков / Фото: Славко Гарић