У Андрићевом институту у оквиру пратећег програма Сајма књига у Андрићграду данас је промовисана књига Култура Срба у Трсту 1751–1914. коју су приредили др Мирослав Перишић и Јелица Рељић. Аутори су добитници Награде града Београда за друштвене и хуманистичке науке. Промоцију је водио уредник програма Сајма књига Желидраг Никчевић, а о књизи су говорили др Петар В. Крестић и др Мирослав Перишић.

Др Петар В. Крестић је нагласио да књига представља део обимнијег пројекта Архива Србије на сређивању, обради, заштити и презентацији архивске грађе и културно-историјских споменика и наслеђа комплетног српског народа ван граница Србије. Настало је као резултат дугогодишње успешне и плодне сарадње Архива Србије, Српске православне црквене општине у Трсту и установа културе града Трста.

Упознајући присутне са историјом града Трста и повезаности са српском историјом, др Мирослав Перишић је указао на чињеницу да је српско грађанство пре формирано у Трсту него у Србији. „Ова књига је покушај да се целовитије сагледа историја Срба у Трсту, да се тај њен значај истакне и уведе у наша знања, да се уведе у историјску науку, нашу историографију и да се на тај начин приближи људима шта је Трст значио у историјском смислу и каква обележја српске традиције постоје у том граду“, појаснио је Перишић.