Током пратећег програма Сајма књига одржана је промоција књиге Анђелка Анушића Гласови са границе. Присутнима се у име Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево обратио Дејан Керлета, истакавши да је аутор добитник награде Златна сова за 2016. и Фонда Задужбине Бранко Ћопић за 2017. годину.

Председник жирија награде Златна сова, проф. др Сања Мацура образложила је одлуку жирија да се награда додели Анђелку Анушићу.„Анђелко Анушић је афирмисан писац који већ деценијама вриједно ствара и ради. Оно што он оставља корпусу српске књижевности не да није занемарљиво него је изузетно драгоцено. Мали број писаца који са таквим познавањем приче изнутра пишу о историји народа који живи у рубним подручјима које у овом случају називамо крајњом границом, односно причама с границе. Гласови са границе су сублимација свих оних романа које је аутор раније написао“, истакла је проф. Мацура.

МА Нина Говедар је нагласила значај језика у овом роману: „С обзиром на ово наше посткласично вријеме када литература увелико мијења и свој облик и своју структуру и сврху свог постојања и писања, оваква писана ријеч заиста вас обрадује када сте љубитељ добре књиге и доброг романа. У вријеме када се све више сусрећемо са испресијецаним наративима, са константном виртуелизацијом, покушајима да сажмемо и ставимо све у жаргон, да вулгаризујемо и своје ставове и начин на који се изражавамо и начин на који живимо, сусрет са оваквом врстом приповиједања заиста је освјежавајући“.

Горица Ћећез, Гордана Недељков