Програм петог дана Сајма књига у Андрићграду закључен је промоцијом издања Андрићевог института, једног од суорганизатора Сајма. О раду и о монографским и серијским публикацијама Института говорили су проф. др Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност, др Мирослав Перишић, руководилац Одељења за историју, и проф. др Љиљана Марковић, руководилац Одељења за оријенталистику.

На самом почетку промоције проф. др Александра Вранеш је присутне упознала са радом Андрићевог института. „У Андрићевом институту, којем је циљ да развија српску науку и културу, постављајући је увек у широки компаративни контекст, савесно и одговорно развијају се и међусобно сарађују четири одељења, за историју, за филм и медије, за оријенталистику и за књижевност и свима њима и свима нама увек отворена библиотека.“ Проф. Вранеш је затим представила фототипско издање часописа Идеје, научни часопис Лик, зборник радова Железница, књижевност и филм и књигу Препознавања проф. др Саше Кнежевића.

Др Мирослав Перишић представио је научни часопис Векови и серијску публикацију Историјске свеске, која излази једном месечно, нагласивши да је уређивачка политика овог часописа таква да дозвољава шири оквир истраживања, са различитих аспеката. Промоција још једног издања Одељења за историју, Српска православна црква и свештенство у Босни и Херцеговини у Првом свјетском рату аутора доц. др Боривоја Милошевића одржана је раније данас. Др Перишић је подсетио да се наредне године обележава стогодишњица од завршетка Првог светског рата и најавио садржајан програм тим поводом.

Рад Одељења за оријенталистику у претходном периоду представила је проф. Марковић, истакавши да је Одељење одржало две значајне научне конференције: са Конзорцијумом турских универзитета и са Светском асоцијацијом професора јапанологије. Конференција јапанолога обрађивала је различите теме, а резултати истраживања публиковани су у зборнику Papers Presented at the 29th International Conference on Japanese Language Teaching 2016, Vol. 29, који је овом приликом промовисан.

На промоцији је истакнута сарадња свих одељења Андрићевог института и најављен рад на заједничким пројектима у будућности.

Горица Ћећез, Гордана Недељков / Фото: Славко Гарић