На овогодишњем Сајму књига у Андрићграду представљена је и парагвајска књижевност. Роман „Вољена“, ауторке Рене Ферер, публици је представила Силвија Монрос Стојаковић, преводилац. Ова књига је први наслов парагвајске књижевности преведен на српски језик, а објавио ју је „Прометеј“ из Београда.

Говорећи о историјским приликама у Латинској Америци, Силвија Монрос Стојаковић подсетила је присутне на прошлогодишњи Сајам књига у Андрићграду и веома запажену промоцију књиге „Сећања ћелијаша“ која говори о страдању становништва Уругваја током диктатуре 70-их година прошлог века.

О диктатури говори и роман „Вољена“. У њему је један од главних ликова властодржац Алфред Стреснер, чији је савременик била ауторка романа. Стреснер је преко 35 година гвозденом песницом владао Парагвајем. У роману „Вољена“ је, између осталог, приказан његов однос са једном девојчицом, касније женом, која се бори за равноправност.

Роман „Вољена“ биће представљен на Конгресу међународне федерације иберо-америчких и карипских студија, који ће се одржати од 25. до 28. јула у Београду.

Гордана Недељков, Жељка Остојић / Фото: Славко Гарић