Пратећи програм Сајма књига у Андрићграду употпуњен је округлим столом „Образовање и истина о прошлости“ на којем су учествовали проф. др Зоран Аврамовић, проф. др Милош Ковић, доц. др Боривоје Милошевић и Желидраг Никчевић.

Zoran Avramović

На округлом столу било је речи о бројним неспоразумима и отвореним манипулацијама у тумачењу ближе и даље прошлости српског народа и њених интерпретација у јавности, о врло озбиљној проблематици наставе историје у Босни и Херцеговини и Србији, о крупним недоследностима и фалсификатима у уџбеницима, нарочито у погледу тумачења узрока грађанског рата у бившој Југославији.

IMG_8704

Констатовано је да се српском народу са разних страна тенденциозно намеће искључива кривица за трагична збивања током распада бивше заједничке државе, при чему се кампања оптуживања протеже и на далеку прошлост, са очигледним циљем демонизације комплетне српске историје и српских националних циљева.

Borivoje Milošević

Закључено је да се таквим тенденцијама треба супротставити истрајном борбом за научно поткрепљену истину, па је са скупа упућен апел институцијама које се финансирају средствима грађана, а баве се науком и културом, да се озбиљније посвете систематском раду на заштити српских националних интереса.

Желидраг Никчевић