Штанд издавачке куће „Графид“ из Бањалуке и њихово издање „Православни одговор“ аутора Александра Влашког из Београда, изазвао је велико интересовање посјетилаца на Сајму књига у Андрићграду.

Осим одлично графички опремљене књиге интригантног наслова, додатну пажњу љубитеља књига привлачи и лутка ђавола, везана за десни угао“Графидовог“ штанда.
– Ријеч је о специфичном перформансу којим сам хтио да пошаљем поруку, боље речено, да укажем да у свијету у којем живимо, постоји много зла у свим сферама живота и да се тог зла морамо ослободити, а с друге стране, да би требало да афирмишемо све позитивне ствари, односно, да пошаљемо позитиван одговор. А ја сматрам да позитивне ствари у овом свијету сада стижу из православља, односно из Русије, као, по мом мишљењу, једне од највећих Божјих промисли, каже аутор Александар Влашки.

У овом својеврсном перформансу учествују и сами купци књиге јер уз одређено „одбацивање“, „одгуривање“ и „одрицање“ од ђавола остварују попуст на куповину књиге и до 50%!

– Једноставно, морамо надјачати ово зло које узима све више маха у свијету, а долази првенствено са Запада, прича Влашки.

Учешће купаца у перформансу, можда најбоље и најједноставније објашњава Ивана, продавачица на штанду:

– Све што лоше урадимо ђаволу-добро је за људе…

IMG_8137

Влашки истиче да су досадашњи читаоци одушевљени овом књигом и позитивно изненађени њеним мисаоним и духовним садржајем. Он је иначе, предсједник удружења грађана „Природни Одговор“ из Београда и, осим писањем, бави се и натуротерапијом и лековитим биљем, као и традиционалним и специфичним методама акупресуре, киропрактике и рашљарства.

– Природни и Православни одговори су једини исправни одговори! Желим свим људима на свијету да заокруже једино њих на тесту пред свим својим проблемима и упитаностима. А од природног и православног одговора – до здравља, смисла и Бога, у највећем броју случајева, потребан је само један корак, а то је одлука да из нас исијавамо само позитивну енергију и добру намјеру према нашем васколиком окружењу, каже Влашки, и додаје:

– Преважно је да људи спознају тајне, за сада превелике и да, и без смрти земаљске, одједном могу, у бљеску божанском, видјети све заиста битне слике и схватити чија смо све жеља, чији путници и дјеца, чија љубав, и зашто највећа… И да је, уз све недоумице у људима, увелико залуталим за очима, и у данима, и у ноћима, преважно, уз довољно старих сјећања и нових правих питања, сазнати, упркос свим нашим глупостима и несрећама, највише могуће о себи, и како да леђа окренемо злу, и зашто смо заиста ту…

Фото: Славко Гарић