У Вишеграду ће од 27. јуна до 1. јула бити одржана културна манифестација „Вишеградске стазе“ посвећена животу и дјелу нобеловца Иве Андрића.

Предсједник организационог одбора „Вишеградске стазе“ Младен Ђуревић рекао је да се ове године манифестација одржава 40. пут, што, како каже, представља додатни мотив да буде једна од најбољих до сада.

Ђуревић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику и идејном творцу Андрићграда Емиру Кустурици, који су пружили подршку приликом организовања манифестације.

Он је најавио да ће ове године заједно са Андрићградом и Андрићевим институтом бити организован и Сајам књига, чиме ће „Вишеградска стаза“ попримити шири карактер у оквиру видовданских свечаности.

Члан организационог одбора Дивна Васић рекла је да је манифестација „Вишеградска стаза“ установљена 1977. године, те да је добила име по Андрићевом есеју „Стаза“.

Она је навела да је ова манифестација на југословенском нивоу имала велики публицитет у медијима.

„За 40 година постојања учесници `Вишеградске стазе` били су најбољи умјетници, ствараоци, академици – од Београда, Скопља, преко Сарајева, Загреба до Љубљане“, додала је Васићева.

Члан Организационог одбора Славко Хелета рекао је да ће на манифестацији учествовати више од 300 гостију и исто толико волонтера.

„Ове године манифестација се одржава на више локација, а ријеч је о вишеградској ћуприји, Андрићграду, Дому културе, Градској галерији и Јонџи“, навео је Хелета.

Суорганизатор манифестације је вишеградско Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, чији предсједник Данка Митровић каже да им је част да буду дио тима једне од најзначајнијих културних манифестација у земљи и региону.

„Вишеградску стазу“ свечано ће отворити 27. јуна на Византијском тргу у Андрићграду српски академик и писац Душан Ковачевић.

Првог дана манифестације, предвиђено је полагање цвијећа на Андрићев споменик, уз ћуприју на Дрини, гдје ће вишеградски средњошколци извести пригодан програм под називом „Вријеме и мостови“, након чега ће бити положено цвијеће на споменик палим борцима и Андрићев споменик у Андрићграду.

Истог дана у Градској галерији Вишеград биће отворена изложба слика насталих на Међународном ликовном саборовању.

Другог дана манифестације 28. јуна биће освјештана Градска кућа, обиљежена крсна слава Храма Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду, те откривен споменик Мехмед-паши Соколовићу у Улици Друге подрињске бригаде.

Истог дана биће отворен Сајам књига у Андрићграду, те одиграна представа „Прах“, а потом ће концерт одржати група „Бајага и инструктори“.

Трећег дана манифестације 29. јуна биће промовисана издања „Просвјете“ и одржано пјесничко вече Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“, као и књижевно вече на вишеградској ћуприји, док ће на Византијском тргу у Андрићграду бити организовано „Вече са Ланетом Гутовићем“.

У оквиру манифестације, 30. јуна у Спомен-учионици Иве Андрића биће промовисане књиге „Тајна црвеног замка“ Вулета Журића и „Трагика Петра Кочића“ Милорада Ђоковића.

Овогодишња „Вишеградска стаза“ биће завршена 1. јула концертом Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке.

Срна