Други по реду Сајам књига у Андрићграду отворен је данас поподне у каменом граду на обалама Дрине, једином граду у свету који је посвећен једном писцу, уз оцену гостију да је управо Андрићград најприродније могуће место за једну такву манифестацију. Сајам књига отворио је министар науке и технолошког развоја у Влади РС Јасмин Комић, а свечаности је присуствовао и председник РС Милорад Додик. На свечаности у Андрићграду наступио је и хор „Србадија“ из Бијељине, монолог Карађоза из „Проклете авлије“ говорио је глумац Небојша Дугалић, наступили су и Бањалучки гудачи, и Емир Кустурица и Но смокинг орхестра.

Сајам је отворио италијански књижевник Ђанкарло Де Каталдо који је рекао да му је изузетна част што је данас у Андрићграду на једној оваквој манифестацији.

– Пре годину дана био сам члан жирија Венецијанског филмског фестивала на коме је Кустурица имао филм. Седели смо увече у једном ресторану, Кустурица је био за суседним столом, и, у тренутку, пожелео сам да устанем, одем, и клекнем пред тим човеком. Зауставили су ме и рекли ми, па, ти си судија, ти си члан жирија, не можеш то да учиниш. Нисам тада ни сањао да ћу, да бих то урадио, једног дана доћи до Андрићграда, овог чудесног здања – рекао је Де Каталдо додајући да му је отац још у младости предложио да прочита „На Дрини ћуприју“ и да тада није могао ни да претпостави да ће доћи на Дрину и видети чудесну грађевину.

– Срећан сам што могу да сведочим о изградњи овог града, Андрићграда. Што могу да захвалим Емиру што није одустајао када би сви одустали. Овде смо победили време, победили неверицу, победили неверне Томе. Можете мислити колико сам данас срећан што овај град добија свој садржај, што добија Сајам књига који има намеру да траје годинама, што добија друге културне садржаје. Ово је место културе, престоница културе РС и нећемо одустати да овде долазимо и долазићемо годинама – рекао је на свечаности у Андрићграду председник РС Милорад Додик.

Пристунима се обратио и књижевник Матија Бећковић:

– То небеско код цара Лазара било је поетско, царство књиге, и ми Видовдан већ славимо 629 пута и ево та књига која је пала цару на колено она се умножила у милионе књига тако да отварамо већ други сајам књига у Андрићграду а нема неког места које је примереније које је књига родила и створила од овог места – рекао је Бећковић.

На Сајму књига, који организује „Андрићград“, са суорганизаторима – Андрићевим институтом и Београдским сајмом, велики број личности из културе представиће у следећих две недеље колико Сајам траје, најзначајнија издања, своје радове и кроз полемике доћи до нових закључака из области књижевности, али и осталих културолошких и друштвених питања.

Организатор је саопштио да су ову манифестацију, чији је идејни творац Емир Кустурица, подржали покровитељ манифестације – предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство културе и информисања Србије, Министарство науке и технологије Републике Српске, Представништво Републике Српске у Србији и Општина Вишеград.

Да Андрићград постане културно сједиште региона у периоду трајања Сајма књига, допринијеће квалитетан пратећи програм – промоције издавачке дјелатности репрезентативних издавача из Републике Српске и Србије, промоције најзначајнијих књижевних дјела, округли столови и радионице из области савремене литературе, филма, историје, језика, писма, с посебним освртом на италијанску књижевност и умјетност.

На Сајму књига учествоваће бројни домаћи и страни умјетници – Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Драгослав Михаиловић, Захар Прилепин, Владимир Кецмановић, Ђанкарло ди Каталдо, Лоренцо Миглиоли, Андреа Гамбета и многи други, те најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе – „Лагуна“, „Вулкан“, „Прометеј“, „Академска мисао“, Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

На Сајму ће учествовати и Народна библиотека Републике Српске, Филмски центар Србије, „Албатрос плус“, „Партенон“, „Бук“, „Филип Вишњић“, „Миба букс“, „Катена мунди“, „Акиа Мали принц“, „Нова књига“, Архив Србије, „Андрићев институт“, „Беген“, „Валера“, затим „Графид“, „Про деск“, најпознатији издавач стрип издања „Дарквуд“ и Београдски сајам са Монографијом Београдског сајма књига…

СРНА / Фото: Славко Гарић