Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас у Андрићграду отварању сајма књига и откривању споменика Мехмед-паши Соколовићу у Вишеграду.
Сајам књига одржава се у оквиру манифестације Видовданске свечаности, у оквиру којих је отворена и „Вишеградска стаза“.

Други сајам књига званично ће отворити министар науке и културе Републике Српске Јасмин Комић у 17.00 часова на Тргу Николе Тесле у Андрићграду.

На Сајму књига, који организује „Андрићград“, са суорганизаторима – Андрићевим институтом и Београдским сајмом, велики број личности из културе представиће најзначајнија издања, своје радове и кроз полемике доћи до нових закључака из области књижевности, али и осталих културолошких и друштвених питања – и сви заједно ће прославити Видовдан на свечаности отварања.

Организатор је саопштио да су ову манифестацију, чији је идејни творац Емир Кустурица, подржали покровитељ манифестације – предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство културе и информисања Србије, Министарство науке и технологије Републике Српске, Представништво Републике Српске у Србији и Општина Вишеград.

Да Андрићград постане културно сједиште региона у периоду трајања Сајма књига, допринијеће квалитетан пратећи програм – промоције издавачке дјелатности репрезентативних издавача из Републике Српске и Србије, промоције најзначајнијих књижевних дјела, округли столови и радионице из области савремене литературе, филма, историје, језика, писма, с посебним освртом на италијанску књижевност и умјетност.

На Сајму књига учествоваће бројни домаћи и страни умјетници – Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Драгослав Михаиловић, Захар Прилепин, Владимир Кецмановић, Ђанкарло ди Каталдо, Лоренцо Миглиоли, Андреа Гамбета и многи други, те најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе – „Лагуна“, „Вулкан“, „Прометеј“, „Академска мисао“, Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

На Сајму ће учествовати и Народна библиотека Републике Српске, Филмски центар Србије, „Албатрос плус“, „Партенон“, „Бук“, „Филип Вишњић“, „Миба букс“, „Катена мунди“, „Акиа Мали принц“, „Нова књига“, Архив Србије, „Андрићев институт“, „Беген“, „Валера“, затим „Графид“, „Про деск“, најпознатији издавач стрип издања „Дарквуд“ и Београдски сајам са Монографијом Београдског сајма књига…

У оквиру Другог сајма књига у 15.00 часова планиран је разговор са руским писцем Захаром Прилепином.

У 9.00 часова у Храму Светог Лазара и косовских мученика у Андрићграду биће служена Света литургија и обављен славски обред, у 11.00 часова предвиђено је освештање Градске куће, а у 16.00 откривање споменика Мехмед-паши Соколовићу /Друге подрињске бригаде, Вишеград/.

У 18.00 часова у Андрићевом институту биће одржана радионица „Савремена литература и кинематографија“ на којој учествују Емир Кустурица, Лоренцо Миглиоли, Ђанкарло ди Каталдо, Андреа Гамбета.

Поводом обиљежавања Првог свјетског рата, у 20.00 часова у Галерији „Лубарда“ академик Матија Бећковић отвориће изложбе „Српкиња – хероина Великог рата“ и „Хлеб у Великом рату“ аутора Димитрија Вујадиновића.

У 20.30 часова на Византијском тргу биће изведена представа „Прах“ рађена у копродукцији Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, у којој играју Зоран Цвијановић и Наташа Нинковић, а у 22.30 на стадиону у Андрићграду биће одржан концерт групе „Бајага и инструктори“.

Сутра у 11.00 часова у Андрићевом институту биће одржан округли сто о теми „Српски језик и ћирилица данас“, на којем учествују професор Милош Ковачевић са Филолошког факултета Београд и Филозофског факултета Пале, академик АНУРС Слободан Реметић, професори Миланка Бабић са Филозофског факултета Пале, Јелица Стојановић са Филозофског факултета Никшић, Вељко Брборић са Филолошког факултета Београд, Михаило Шћепановић са Филолошког факултета Београд и Александра Вранеш са Филолошког факултета Београд.

У Андрићевом институту у 15.00 часова биће промовисана трилогија „Немањићи“ Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића – „У име оца“, „Два орла“ и „У име сина“, а на промоцији учествују Кецмановић и Желидраг Никчевић.

Истог дана у 16.00 часова предвиђена је промоција излагача „Филмски центар Србије“ на којој учествују Мирољуб Стојановић и Желидраг Никчевић, а у 18.00 часова „Стваралачки портрет Драгослава Михаиловића“ на којем учествују академик Драгослав Михаиловић, професор Мило Ломпар, Милисав Савић и Желидраг Никчевић /Андрићев институт/.

На Византијском тргу у 21.00 час биће изведена представа „Обично вече“ Ланета Гутовића.

Сајам књига за посјетиоце отворен је радним данима од 12.00 до 21.00 час, викендом од 10.00 до 21.00 час, а улаз је слободан.

Посљедњег дана сајма, 12. јула, жири ће додијелити „Награду за издавачки подухват године у Републици Српској и Србији“ и Специјално признање.

Срна