У Андрићевом институту у Андрићграду у петак, 27. јануара у 13 часова, биће додијељена награда „Иво Андрић“ за 2016. годину. Награда „Иво Андрић“ додјељује се у двије категорије.

За укупно књижевно стваралаштво и за драмско дјело Хипноза једне љубави награђује се Душан Ковачевић, а за роман Обитељ и за књигу приповједака Седам живота награђује се руски писац Захар Прилепин.

Како сазнаје Искра, додјели награде присуствоваће и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.
Церемонији ће присуствовати и директор Андрићевог института, Емир Кустурица, руководиоци Одјељења Института, чланови жирија и друге високе званице из свијета културе и науке.

Предсједник стручног жирија за додјелу награде „Иво Андрић“ и стални савјетник Андрићевог института, Јован Делић, раније је изјавио да је Ковачевић не само водеће име српске драме, већ и један од најзначајнијих европских драмских писаца и „смјехотвораца“.

Prilepin

Он је навео да су Ковачевићеве драме Маратонци трче почасни круг“, „Радован Трећи“, „Сабирни центар“, „Балкански шпијун“, „Свети Георгије убија аждаху“, „Клаустрофобична комедија“, „Професионалац“, „Урнебесна трагедија“, „Лари Томпсон“ и друге објављене у његовим петотомним Сабраним делима све одреда ремек-дјела која имају изузетан статус и код књижевне критике и код публике.

Он је оцијенио да је, настављајући традицију Стерије, Нушића и Поповића, а понекад у комбинацији са поетским драмама Симовића и хумором Бећковића, Ковачевић „подигао српску горку комедију на највиши ниво и постао европска књижевна вриједност првог реда“.

Говорећи о руском писцу Прилепину, Делић је нагласио да је он и прије романа Обитељ имао статус класика савремене руске књижевности, а да је тим романом не само учврстио тај статус, већ га и „високо подигао“, наслањајући се на велику традицију руских писаца који тематизују историју.

kul-Kovacevic_620x0

Члан жирија Владимир Кецмановић изјавио је да му је била част што је учествовао у одлучивању о додјели најважније књижевне награде у овом дијелу свијета.

Он се сагласио са Делићем да је Ковачевић, који је добио награду „Иво Андрић“ за животно дјело, један од најзначајнијих српских писаца, али да је својим књижевним иновацијама велики и у свјетским оквирима.

Члан жирија Желидраг Никчевић рекао је да је проглашење добитника награде „Иво Андрић“ у двије категорије за њега „дуго очекивани празник“.

„Када српска култура преко Андрићевог института на чијем челу је Емир Кустурица указује поштовање и љубав према руској култури награђујући једног великог руског писца, то је сусрет на врху – у висини очију и срца. То је онај братски стисак руке који показује блискост руске и српске књижевности“, рекао је Никчевић.

Награда „Иво Андрић“ установљена је 2015. године. Жири који додјељује награду дужан је да током цијеле календарске године прати издавачку дјелатност у Републици Српској и Србији и да објективно сагледа значај укупног књижевног стваралаштва аутора и појединачног романсијерског остварења у том периоду.
Награда се састоји од Повеље и новчаног износа.

Срна, Искра