У Галерији Андрићевог института „Лубарда“ 13. јануара у 19 часова биће свечано отворена изложба академског сликара и вајара Милана Туцовића. Поставку чини двадесетак дјела рађених техником уље на платну која су настала у протекле двије године. Збирку слика коју ћете имати прилику да погледате у наредном периоду, Галерији Андрићевог института уступила је колекционарка и позната српска тенисерка Јелена Јанковић.

Туцовић је рођен 1965. године у Пожеги. Дипломирао је вајарство на Факултету примјењених умјетности у Београду 1991. године.

Кистом, алатом и платном, у деценијама свог рада Туцовић спаја наизглед неспојиве слике и предмете, што га је сврстало у ред најпризнатијих савремених српских сликара. Он на својим сликама приказује магични реализам тако што надреални свијет преплиће са опипљивим и опажајним.

Као резултат оваквог сликарства јавља се фантастични застој простора и времена на платну. Умјетник ствара мале интимистичне приче смиреног колорита којима владају носталгија и тишина, а преплићу се сан и јава. Туцовићева умјетност је слојевита.

Дубоко је посвећен цртежу, а главни протагонисти његових слика су наизлгед обични људи којима он снажном нарацијом додјељује различите улоге. То је огледало умјетниковог посебног односа према портрету.

Туцовић наизмјенично ствара слике и објекте. Ти објекти су магичне кутије испуњене успоменама, спој патинираног, а оживљеног. Необичан је и јединствен мир који влада на сликама Милана Туцовића. Тај мир ствара атмосферу протеклих времена транспонованих у модеран ликовни језик.

Милан Туцовић је имао 40 самосталних и излагао је на више групних изложби у земљи и иностранству.

Горица Ћећез, iskra.co