На свечаности у Андрићграду данас је директор Андрићевог института Емир Кустурица уручио награду „Иво Андрић“ Душану Ковачевићу и руском писцу Захару Прилепину. Ковачевићу је награда додељена за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дјело „Хипноза једне љубави“, а Прилепину за роман „Обитељ“ и књигу приповједака „Седам живота“.

Мојим руковањем са Емиром Кустурицом, данас су се овде срели Андрић и Достојевски! Не кажем ово зато што сматрам себе тако и толико великим, али, мој стисак руке данас овде доноси топлину и дух руских класика.

Ово је данас, примајући из руку Емира Кустурице награду „Иво Андрић“, коју Андрићев институт у Андрићграду додељује већ другу годину, рекао најбољи руски писац данашњице Захар Прилепин. Њему је награда додељена за роман „Обитељ“ и књигу приповедака „Седам живота“.

Долазим из Доњецка, а на поласку, моји другови, борци рекли су ми само – поздрави нашу браћу Србе. Руси воле многе народе, али, никад, рецимо, неће рећи поздрави браћу Французе, или, поздрави браћу Пољаке, кад каже брат, Рус мисли – брат Србин – рекао је Прилепин захваљујући се на награди.

Награда Андрићевог института из Андрићграда за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дело „Хипноза једне љубави“, додељена је данас у Андрићграду драмском писцу Душану Ковачевићу.

Изузетна ми је част што сам данас у овом здању које сматрам националним. Овакво чудо не постоји нигде на свету да је читав град саграђен у част једног од највећих писаца 20-тог века. Самим тим ова награда ми је веома важна и нема тог писца чије би име могла да носи једна оваква награда а чије би ми име могло бити драже, жељеније од имена Иве Андрића. Ова награда је као златна значка наше књижевности. Одрастао сам на причама, приповеткама, романима Иве Андрића, као и тадашње генерације, без ових технолошких чуда, међу људима који су читали, и увек ми је посебна била књига „Знакови поред пута“ и она увек стоји поред мене. Кад год хоћу да прочитам нешто мудро узмем ту књигу – рекао је Душан Ковачевић захваљујући се на награди.

Образлажући одлуку жирија да додели награду Прилепину, професор Јован Делић рекао је, данас, да Прилепин наставља традицију великих руских писаца од Толстоја до Солжењицина.

Андрићева награда Прилепину промовише ову награду као међународну књижевну чињеницу – рекао је професор Делић.

– Прилепина су неки престали да воле због Доњецка и Новорусије, а почели су да га воле због његовог невероватног приповедачког духа. Кажу за њега, такве приповедачке мајсторије изводио је у своје време Хемингвеј. Његовом причом делује магија, он је дошао из Русије а тамо људи ништа не раде са пола снаге. Он својим делом обнавља врхунски дух руске књижевности – речи су члана жирија Желидрага Никчевића.

Ово ми је прва међународна књижевна награда, и веома је важно да је од српског народа. Као што је и Орден дружбе Путина Кустурици – орден брату – узвратио је Прилепин.

У образложењу жирија за награду Душану Ковачевићу стоји поред осталог да је он водеће име српске драме, један од највећих европских смехотвораца.

Његове драме су ремек дела са изузетним статусом код публике. Подигао је српску горку комику на највиши ниво – оцена је жирија награде „Иво Андрић“.

Иако је раније највљено, додели награде „Иво Андрић“, није данас присуствовао председник Репбулике Српске Милорад Додик, како сазајемо због високе температуре.

Награду додељујемо већ другу годину уз захвалност Милораду Додику који из председничког буџета годинама подржава културу. Данас смо овде чули много и емотивних и поучних ствари од добитника награде. А оно што неки данас чине Андрићу, веч одавно је записано на страницама његових књига, они му чине зло. Он једноставно није нити може бити националиста, треба само читати његове књиге – рекао је Кустурица.