У организацији Веслачког савеза Србије и Веслачког савеза Републике Српске почео је веслачки маратон од Вишеграда до Бајине Баште, с циљем промоције веслачког спорта.

Селектор Веслачке репрезентације Србије Небојша Илић рекао је да је у оквиру овог маратона одржан јавни час у веслању, с циљем да Веслачки центар који је направљен у Сасама код Вишеграда почне са пуним радом.

„Олимпијци Веслачког савеза Србије Милош Васић и Ненад Беђик и јуниорски четверац, који је другопласирани на првенству Европе, завеслаће маратонску трку и ово ће бити најдужа трка у веслачком спорту“, истакао је Илић.

Veslacki-maraton

Он је изразио очекивање да ће ово постати традиционална веслачка трка, са још већим бројем чамаца и репрезентативаца из Србије и региона.

Илић је рекао да је ријека Дрина изузетна значајна зато што је њена температура, посебно љети, погодна за веслачке тренинге. „Сигурно ћемо је максимално корисити“, додао је Илић.

Члан Веслачке репрезентације Србије и учесник Олимпијских игара у Рио де Жанеиру Ненад Беђик рекао је да је циљ овог веслања промоција овог спорта у Републици Српској.

„Драго ми је да је велико интересовање дјеце за наш спорт који је веома лијеп, а уједно и најздравији од свих спортова који постоје“, додао је Беђик.

IMG_59111

Он је истакао да је у веслању важна воља и издржљивост јер је веома тежак спорт.

Олимпијац Милош Васић рекао је да је одрастао близу ријеке Дрине и да је сматра својом ријеком, као и то да већ има искуства са овом ријеком.

„Наш изазов је да весламо од Вишеграда до Бајине Баште и мислим да ћемо успјети да извесламо и превазиђемо све да би стигли до циља“, додао је Васић.

Поводом организовања Балканског шампионата у веслању, које је одржано 2014. године у Вишеграду, изграђен је Веслачки центар на обали Дрине, а највећи допринос реализацији овог пројекта дао је Емир Кустурица.

РТРС, Срна / Фото: РТРС / С. Гарић