У Андрићграду је за тридесетак студената драмских умјетности почео филмски кампус током којег ће бити одржана предавања, специјалне филмске пројекције, радионице и друге активности.

На филмском кампусу учествују студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Факултета драмских умјетности у Београду и Факултета драмских умјетности са Цетиња.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је да је ово традиционалан програм који је осмишљен тако да буде сусрет професора и студената из регије.

– Кинотека Републике Српске бави се заштитом филмског материјала, а уз то смо развили програм да би студенти видјели како се некада снимао филм, али и да покажемо студентима како се чува филмско благо – додао је Пандуревић.

Уредник програма у Кинотеци Републике Српске Јадранка Пандуревић рекла је да се већ шест година организује филмски кампус, који је специјално намијењен за студенте који се образују на академијама за филм и факултетима.

– Циљ је био да представимо своју основну дјелатност, али и истовремено и да организујемо и неки програм који ће помоћи студентима тог профила. Између осталог тај први кампус изгледао је тако да смо довели студенте на неколико дана у архив и упознали их са филмском грађом – истакла је Пандуревићева.

Она је додала да на овогодишњем кампусу студенти из различитих средина могу да размијене мишљења и знања да уче од истакнутих предавача.

Кампус ће трајати до 15. октобра, а организатор је Кинотека Републике Српске.

Срна