Овогодишњи „Филмски кампус“, који Кинотека Републике Српске организује од 10. до 15. октобра,  традиционално ће бити отворен на Палама,  док ће највећи  дио  програма за студенте (предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције, радионице и други садржаји)  бити одржан у Андрићграду, уз учешће тридесетак студената из Репубике Српске, Србије и Црне Горе те истакнутих филмских умјетника, професора филмских академија, историчара филма  и филмских архивиста.

У присуству бројних гостију , „Кампус“ ће свечано бити отворен у Културном центру Пале 10. октобра у  19:00 часова, након чега ће премијерно бити приказан вишеструко награђивани филм „Ничије дете“ сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, који ће  присуствовати премијерном приказивању филма  и бити један од учесника едукативног програма  „Кампуса“.

Улаз за публику је слободан.

Учесници „Филмског кампуса“ – студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Филозофског Факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Факултета драмских уметности у Београду и ФДУ са Цетиња,  провешће наредних неколико дана, од 11. до 15. октобра, у Андрићграду, гдје ће у непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма имати прилику за стицање нових знања и искустава те међусобно дружење и упознавање културно-историјских споменика овог дијела Српске, првенствено Андрићграда.

Прије одласка у Андрићград, учесници „Филмског кампуса“ посјетиће Филмски архив Кинотеке Републике Српске на Палама, гдје ће им бити представљен рад ове републичке установе културе и садржаји  филмског архива (филмски фундус, пратећа филмска грађа, техника музејске вриједности која илуструје развој филма, сталне изложбене поставке  и др.).

У фокусу едукативног програма овогодишњег „Кампуса“ биће документарни филм, па ће највећи дио предавања бити посвећен управо овом жанру филмске умјетности.    Сцанариста и редитељ, гостујући професор на бројним свјетским универзитетима  Горан Радовановић одржаће мастер-клас  под називом „Манипулација стварношћу као редитељско средство у документарном филму“, уз пројекцију  документарног филма  „Све о мојој тетки“ („Пилећи избори“, 2004), за који је аутор награђен бројним домаћим и свјетским наградама.

Никола Лоренцин, филмски и тв редитељ, дугогодишњи професор на ФДУ,   одржаће мастер-клас о теми „Историјско као савремено у документарном филму“ ,  док ће Вук Ршумовић говорити о документарном као полазишту за писање сценарија играног  филма. У разговору са аутором филма „Ничије дете“  учествоваће  драматург Народног позоришта у Београду Славко Милановић.

„Различити начини снимања. Мала екипа и алтернативе. Документарно у играном и играно у документарном – невидљиве границе“, тема је мастер-класа који ће одржати редитељ и редовни професор филмске и тв режије на ФДУ Београд Предраг Велиновић.

Редитељка и проф. филмске и тв режије на ФДУ Цетиње Марија Перовић. презентоваће тему: „Анализа ненаративних приступа у филмском језику савременог европског филма“.

Посебна тематска цјелина посвећена је филмској архивистици,  односно истраживањима о страним филмским снимањима , како документарних тако и играних филмова, на бившим југословенским просторима у периоду од 1896. до 1945. године, која ће презентовати стручњаци Архива Југословенске кинотеке, уз пројекцију архивски вриједних филмских докумената. Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић говориће о овој теми са аспекта играног филма, док ће виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић говорити о снимањима документарних  филмова.

Гост овогодишњег „Филмског кампуса“ биће и Зоран Симјановић, композитор,  чија је музика протеклих деценија обиљежила југословенску и српску кинематографију, који ће одржати мастер-клас о филмској музици. О животу и раду Зорана Симјановића и његовом доприносу филмској умјетности говориће Радослав Зеленовић, оснивач бројних филмских фестивала,  бивши дугогодишњи директор Југословенске кинотеке.

Поводом тридесетогодишњице од смрти једног од назначајнијих и најутицајнијих руских филмских умјетника  и једног од најзначајнијих режисера у историји свјетске кинематографије Андреја Тарковског (1932 – 1986), Милован Пандуревић, директор Кинотеке Републике Српске, говориће о неким специфичностима стваралаштва Тарковског и његовом поимању иконе.

Доцент на АУБЛ Драго Вејновић одржаће радионицу из фотографије, а у оквиру представљања студентских филмова предвиђено је учешће студената из Бање Луе, Београда и са Цетиња.

У пратећем, ревијалном програму „Кампуса“ ,  који ће бити одржан у Мултиплексу „Доли Бел“ у терминима од 18:00 часова  и 20:00 часова биће приказани документарни и играни филмови аутора који су уједно и учесници овогодишњег „Филмског кампуса“, па ће публика имати прилику и за непосредне контакте и разговор са ауторима након филмских пројекција.

Улаз за публику је слободан.

У оквиру документарног програма, од 18:00,  часова биће приказани филмови „Седморица са Дрине“ (2015) Николе Лоренцина, „Уз Фидела до краја“ (2011) Горана Радовановића те  циклус филмова о ријеци Дрини ( „Дрина“ , 1934/1938, Владете Лимића, њемачки филм  „Дивље воде Дрине“ Улриха Шулца из 1933. године  и чувени документарац Живка Жике Ристића „Сплавари на Дрини“ из 1951. године.

Термини од 20:00 часова резервисани су за играни филм.

Публика у Андрићграду моћи ће да види филмове „Ничије дете“ (2014) Вука Ршумовића, „Гледај ме“  (2008) Марије Перовић и „Мотел Нана“ (2010) Предрага Велиновића, који ће, такође,  бити гости на филмским пројекцијама. За крај, биће приказан филм „Специјално васпитање“ Горана Марковића из 1977. године, за који је музику компоновао Зоран Симјановић, такође,  гост на филмској пројекцији.

Генерални покровитељ „Филмског кампуса“ је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Програм су подржали: Андрићград, Југословенска кинотека/-Београд,  Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, Факултет драмских уметности у Београду, Факултет драмских умјетности Цетиње, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те бројни филмски умјетници. Посебну захвалност Кинотека Републике Српске изражава продуцентима филма „Ничије дете“ „Soul Food“, који су дали сагласност за приказивање филма без надокнаде.

КИНОТЕКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – „ФИЛМСКИ КАМПУС 2016“ РЕВИЈАЛНИ ПРОГРАМ

(11- 15. октобра)

АНДРИЋГРАД

Мултиплекс „Доли Бел“

11. 10. 2016.

20:00 часова
НИЧИЈЕ ДЕТЕ
(2014, СРБ, играни 95`)
Улоге: Денис Мурић
Павле Чемерикић, Исидора Јанковић
Сценарио и режија: Вук Ршумовић

Гост: Вук Ршумовић

12. 10. 2016. 

18:00 часова
СЕДМОРИЦА СА ДРИНЕ
(2015, СРБ, документарни 83`)
Сценарио и режија: Никола Лоренцин 

Гост: Никола Лоренцин

20:00 часова 

ГЛЕДАЈ МЕ 
(2008, ЦГ, играни, 100`)
Улоге: Олга Пакаловић
Мијо Јуришћ, Бранимир Поповић,
Андрија Милошевић, Воја Брајовић.
Сценарио и режија: Марија Перовић

Гост: Марија Перовић

 

13. 10. 2016.    

18:00 часова
УЗ ФИДЕЛА ДО КРАЈА
(2011, Србија, Куба,
Документарни, 52`) 
Сценарио и режија: Горан Радовановић 

Гост: Горан Радовановић

20:00 часова
МОТЕЛ НАНА
(2010, СРБ, РС, играни, 92`)
Улоге: Драган Мићановић, Николина Ђорђевић,
Зијах Соколовић
Сценарио: Ранко Божић
Режија: Предраг Велиновић

Гост: Предраг Велиновић

 

14. 10. 2016. 

18:00 часова
 Документарни филмови о ријеци Дрини
 ДРИНА1934/1938
 Аутор: Владета Лимић

ДИВЉЕ ВОДЕ ДРИНЕ 
(DIE WILDWASSER DER DRINA, 1933)
Режија: Улрих Шулц

СПЛАВАРИ НА ДРИНИ (ЈУГ; 1951)
Сценарио и режија: Живко Жика Ристић

Гост: Југословенска кинотека

20:00 часова
СПЕЦИЈАЛНО ВАСПИТАЊЕ
(1977, ЈУГ, играни 110)
Улоге: Славко Штимац, Беким Фехмиу
Љубиша Самарџић
Сценарио: Горан Марковић и Мирослав Симић
Режија: Горан Марковић
Музику компоновао: Зоран Симјановић

Гост: Зоран Симјановић

УЛАЗ ЗА ПУБЛИКУ ЈЕ СЛОБОДАН 

Генерални покровитељ: Министарство просвјете и културе Републике Српскe.