Данас је званично затворено фотографско такмичење Трагом душе 2016 које је по други пут организовано у Републици Српској ове године.

У периоду од 1. јула до 31. августа, преко 80 учесника је послало 2047 фотографија заштићених природних и културних добара која се налазе на територији Републике Српске. Овим су се фотографије насљеђа Републике Српске придружиле концепту слободног знања.

У току мјесеца септембра стручни жири, састављен од релевантних стручњака из области фотографије, архитектуре и масовних комуникација ће одабрати 20 најљепших фотографија. Фотографије ће бити представљене на свечаној изложби која ће се одржати у Андрићграду 24. септембра текуће године. Такође, том приликом ће бити проглашене побједничке фотографије, а ауторима додјељене новчане награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 КМ.

У оквиру пројектних активности реализоване су три фото-туре и један уређивачки маратон. Фото-туре су реализоване у општинама Ново Горажде, Гацко и Соколац.

У оквиру уређивачког маратона креирани су енциклопедијски чланци о добрима са спискова који су употпуњени пристиглим фотографијама. Чланци су постављени на Википедију на српском језику, али, у наредном периоду, кроз пројекте међународне сарадње, исти ће бити преведени и на неколико других језика и бити доступни на другим вишејезичним пројектима. Пројекат је релизован под покровитељством Викимедијине Фондације (Wикимедиа Фоундатион), а у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске. Подршку пројекту су пружили: Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација Вишеграда, Фото кино клуб Требиње, Општина Ново Горажде и Општина Соколац. Значајан допринос пројекту кроз помоћ при лоцирању споменика су пружиле локалне туристичке организације из свих градова Републике Српске.

Кратка изјава организатора

Пројекат Трагом душе 2016 је, опет спајајући традиционално и савремено, допринио позитивној промоцији Републике Српске и њеног насљеђа на Интернету. Поред тога, захваљујући овом пројекту, један дио нашег насљеђа је трајно сачуван од заборава. Такмичење је превазишло сва очекивања у погледу броја прикупљених фотографија и броја учесника, што га, када се у обзир узме и богат наградни фонд поставља на прво мјесто у категорији оваквих такмичења икада организованих у Републици Српској.