Вишеграђани нису ни сањали да ће Вишеград постати студентски град. Остварење тако великог сна уследило је након што су његову реализацију омогућили Андрићград, његов идејни креатор и оснивач школе, Емир Кустурица, и председник Републике Српске, Милорад Додик.

Висока школа драмских умјетности у Андрићграду, која је настала по узору на најугледније образовне установе широм света, отворила је своја врата будућим студентима и посетиоцима каменог града данас у 14 часова.

Само неколико тренутака касније, у пространом амфитеатру седело је десетине студената који су са нестрпљењем очекивали улазак будућих професора – Емира Кустурице и Зорана Цвијановића.

Први је ушао Зоран Цвијановић, који се одлучио за опуштену атмосферу приликом представљања студентима, објашњавајући да је он „неко ко је до јуче био глумац, а од јуче је директор ове школе“. Поредећи ВШДУ са школом из романа Бранка Ћопића „Магареће године“, цитирао је писца који је описао своју школу на следећи начин: „СЛУЖБЕНО, звала се ‘Просвјетни ђачки дом у Бихаћу’, а ми смо га сви звали ‘конвикт’, а ђака из њега – конвикташ.“ Познати глумац и предавач на ВШДУ закључио је да ће ова школа доживети сличну судбину и да ће бити позната највише по томе што је основао професор Емир Кустурица.

Након тога уследио је формални део који су водили директор школе, Зоран Цвијановић, и секретар школе, Недељко Перишић. Они су заинтересованим студентима пружили све неопходне информације у вези уписа на школу, пријемног испита, смештаја, школарине и смерова који ће постојати у оквиру четворогодишњих основних студија на Високој школи драмских умјетности.

Настава у школи одржаваће се на шест катедри, и то: Филмска режија, коју ће предавати редитељ Емир Кустурица, Катедру за камеру водиће Горан Воларевић, Катедру за монтажу Светолик Мића Зајц, Драматургију ће предавати Срђан Кољевић, Катедру за звук водиће Слободан Михајловић, и Катедру за глуму Зоран Цвијановић.

zoran-cvijanovic

Директор школе, Зоран Цвијановић, рекао је и да се основне студије ВШДУ неће разликовати од других школа у обавезном делу, али да ће по „уметничком дојму“ сасвим сигурно одскакати од свих других школа, не само овде, већ и у региону и Европи. „Висока школа драмских умјетности биће, без сумње, међу десетак најинтересантнијих школа на свету!“, закључио је познати глумац, додајући да ће ова школа бити јединствена и по томе што ће студенти који буду похађали ову школу живети и радити у граду који је подигао њихов професор.

Студентима ће, поред факултетских просторија, на располагању бити и библиотека која већ располаже са стручном литературом и колекцијом од десет хиљада књига, читаоница која се формира за потребе студената, студентски дом и хостели за смештај студената, позориште и биоскоп.

Број студената који ће бити примљени и школарина за једну годину студирања на ВШДУ разликују се од студијских програма: Филмска режија примаће седам студента са годишњном школарином од 3.500 евра; Глума ће примати десет студената са годишњом школарином од 2.500 евра, Монтажа осам студената са школарином од 3.000 евра, Тон осам студената са школарином од 2.500 евра, Драматургија десет студената са школарином од 2.500 евра и Камера осам студената са годишњом школарином од 3.500 евра. У цену школарине не улази цена смештаја студената у Андрићграду и студенти нису у обавези да живе у њему.

На самом почетку рада ВШДУ неће постојати могућност буџетског финансирања и мастер студија, али ће кроз године рада школе врло вероватно бити формирани буџет и мастер програм. Настава ће бити на српском и енглеском језику, с обзиром на то да Висока школа драмских умјетности подразумева интернационалну школу.

studenti-vizantija

Након што су се студенти упознали са планом и програмом ВШДУ, директор и секретар факултета провели су студенте кроз просторије које ће им бити на располагању.

Током шетње, питали смо неколико будућих студената како им се свиђа све што су до сада видели у Андрићграду и зашто их привлачи Висока школа драмских умејтности.

„Јако ми се допада све што сам видела! Све је на једном месту, на дохват руке… Атмосфера је предивна! Једва чекам пријемни за режију!,“ каже Катарина Крстић из Новог Сада.

„Већ дуго пратим шта се дешава у другим академијама и са сигурношћу могу рећи да је ова школа нешто сасвим другачије и занимљивије… Покушаћу да упишем Драматургију!,“ каже будућа студенткиња из Лазаревца.

Након обиласка каменог града, студентима се обратио идејни креатор и оснивач ВШДУ, Емир Кустурица. Он је објаснио да ова школа представља исход једне старе идеје и искуства које су будући професори школе стицали у свету држећи радионице и мастер класове студентима.

„Једина теорија која постоји данас је пракса. Иако звучи парадоксално, тако је. Томе ћемо вас овде учити помоћу врхунске опреме коју сам користио на снимању последњег филма,“ изјавио је прослављени редитељ, чија ће премијера најновијег филма „На млијечном путу“ бити 9. септембра на Филмском фестивалу у Венецији.

Кустурица је будућим студентима  рекао и да ће имати прилику да у биоскопу Андрићграда гледају стотине добрих и лоших филмова, да ће постојати посебна сала за њих где ће анализирати филмове. Професор је изјавио да поред биоскопа и библиотеке са вредним књигама, студенти на располагању имају град кројен по мери онога што им треба, Мећавник за културно-уметничка збивања, али и одмор да викендом отпутују где желе.

„Ми смо људи посвећени свом послу и тај посао траје 24 сата. То је посао у коме нема одмарања и спавања, поготову ако је човек заљубљен у ово,“ закључио је руководилац катедре Филмска режија на ВШДУ, Емир Кустурица, поздрављајући будуће студенте.

iskra.co