На Тргу Николе Тесле у Андрићграду вечерас је одржан фестивал „Лицидерско срце“ који је угостио младе фолклористе из више земаља.

Учесници фестивала су од ћуприје на Дрини продефиловали главном вишеградском улицом до Андрићграда, након чега је одржана ревија народних ношњи и фестивалски концерт.

Организатор фестивала Гордана Пауновић каже да је свечано отварање фестивала било у Ужицу, а ово је трећи фестивалски дан који се одржава у Вишеграду.

„Овдје су учесници из Мексика, Русије, Италије, Србије и Републике Српске, а осим игре учесници показују и културу своје земље“, додала је Пауновићева.

Представник Андрићграда Недељко Перишић каже да овом манифестацијом Андрићград показује да је ово град младих људи, отворен за све људе из цијелог свијета.

„Ми смо вечерас показали, оно што је професор Емир Кустурица давно рекао, да ће ови тргови служити за игру и пјесму“, додао је Перишић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да је ово посебан мост свега лијепог, јер је ово фантастична смотра фолклора, на којој учествују људи из различитих земаља.

Ово је још једна значајна манифестација у туристичкој понуди Вишеграда, која сваке године постаје све већа, додала је Јовановићева.

Палина Пагоцина из Русије каже да је задовољна учешћем на овом фестивалу.

„Организације је веома добра, ми волимо што смо учесници на фестивалу, јер је овдје јако лијепо. Андрићград је прелијеп и овдје су људи веома добри“, додала је Пагоцина.

Тона Тју из Мексика каже да се осјећа веома лијепо у Вишеграду. „Фестивал је изванредан, ми волимо људе у овој земљи они су веома друштвени, а мјесто је јако лијепо“, рекао је Тју.

На претходним фестивалима „Лицидерско срце“ учествовало је око 4.500 дјеце, од којих 2.500 из иностранства, из 34 државе.