У Андрићевом институту у Андрићграду данас је почео научни скуп јапанолога који је окупио 40 учесника, професора јапанског језика из цијелог свијета.

Руководилац Одјељења за оријенталистику при Андрићевом институту Љиљана Марковић рекла је да је ово највећа међународна конференција оријенталиста до сада, на којој учествују професори који предају на најугледнијим свјетским универзитетима.

IMG_47561

„Српски народ ове године слави 40 година своје јапанологије и ми овај јубилеј обележавамо на најлепшем месту“, додала је Марковићева.

Професор јапанског језика на Филолошком факултету у Београду Дивна Тричковић каже да је овај научни скуп посвећен настави јапанског језика са различитих страна и свих крајева свијета.

IMG_47371

„Јапански језик је на нивоу факултативног језика највише заступљен, али је све веће интересовање људи за учење овог језика“, истакла је Тричковићева.

Она је додала да ће на скупу бити заступљене различите теме које се односе на филозофију наставе, филозофију језика, на граматику и друго.

IMG_47471

Учесник научног скупа Мурака Мијошифуми, који ради у јапанском Културном центру у Будимпешти, навео је да се ова конференција сваке године одржава у другом европском граду и додао да треба његовати ову традицију јер је то важна прилика да се професори окупе и размијене мишљења.

IMG_47321

Мијошифуми је рекао да ће на скупу презентовати предности онлајн система, захваљујући којем професори јапанског језика из цијелог свијета могу да комуницирају.

Организатори научног скупа су Андрићев институт и Филолошки факултет Универзитета у Београду.

Срна / Фото: Славко Гарић