Венац од трња за Данила Киша назив је књиге која је објављена поводом 80 година од рођења и 25 година од смрти Данила Киша, а која је промовисана на Сајму књига у Андрићграду. Аутор књиге у издању Службеног гласника је др Миливоје Павловић, декан Факултета за културу и медије Универзитета „Џон Незбит“.

Др Јован Делић, професор Филолошког факултета у Београду, подсетио је током промоције књиге да је обавеза научних радника и истраживача да, обележавањем значајних јубилеја и годишњица, негују култ памћења и борбе против заборава. То је уједно била и идеја водиља током писања ове књиге. Чување од заборава приметно је како у делима Данила Киша, тако и у самом концепту Андрићграда. „Симболичка веза између књиге и места где је данас представљена огледа се и у томе што је Данило Киш Иву Андрића, поред  Крлеже и Црњанског, сматрао својим књижевним родитељем“, навео је проф. Делић.

Он је у своме излагању подсетио  на познате, али је изнео и нове детаље из биографије Данила Киша, називајући га песником, приповедачем, романсијером, есејистом и невероватном духовном фигуром 20. века уопште.  Као посебну вредност ове књиге, Делић је истакао импозантан број публикованих докумената, преписку коју је водио Киш, преглед његове личне библиотеке коју је завештао САНУ, текстове које су за потребе књиге написали значајни проучаваоци Кишовог дела, песме посвећене Данилу Кишу наших истакнутих песника, фото-документацију,  те додао да ће ова књига бити драгоцена и незаобилазна за све будуће проучаваоце Кишовог дела.

Први који је урадио интервју са Данилом Кишом након добијања НИН-ове награде 1972. године био је проф. Миливоје Павловић, аутор промовисане књиге. „Више је књига о Данилу Кишу, него што их је он сам написао. То говори о његовој величини“, изјавио је он, нагласивши да је Киш, после Андрића и Павића, најпревођенији српски писац и да му дугујемо неизмерну захвалност за најизразитије продоре у уметности и књижевности у свету. Оно са чиме су се оба проучаваоца Кишових дела сложила јесте да ће се број тумача и читалаца Кишових дела стално увећавати.

Посетиоци су били у прилици да чују и поједине одломке из књиге, попут опоруке Данила Киша, писма које је упутио француском председнику Митерану са молбом да интервенише код југословенских власти како би зауставили прогон песника Гојка Ђога, говор владике Амфилохија на Кишовом опелу, песме Благоја Баковића и Ђорђа Сладоја  посвећене Кишу, као и текст који је Киш објавио  у париском „Монду”  1985. године о младом редитељу Емиру Кустурици и његовом филму Отац на службеном путу