Данас је званично отворен фото-конкурс под називом „Трагом душе 2016“, који се по други пут организује у Републици Српској и представља једно од највећих фото-такмичења икада организованих на овим просторима.

„Трагом душе 2016“ је фотографско такмичење, тематски усмјерено ка прикупљању фотографија природних и непокретних културних добара Републике Српске. Током јула и августа учесници ће имати прилику да пошаљу своје фотографије и надмећу се за вриједне награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 KM. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби. Првих шест фотографија (по три из обе категорије) ће бити награђено новчаном наградом.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на Интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

У оквиру пројектних активности ће бити организована уређивачка такмичења у писању чланака на Википедији на српском језику. Такмичења ће унапред бити дефинисана и тематски одређена – писаће се чланци о природном и културном насљеђу Републике Српске. Настали садржаји ће бити употпуњени пристиглим фотографијама и у складној цјелини бити представљени и доступни јавности на једном од највећих сајтова и извора слободног знања данашњице – Википедији.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације (Wikimedia Foundation). Пројекат је подржан од стране Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Фото кино клуб Требиње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда, Туристичка организација Вишеграда, Установа за културу „Перо Косорић“ из Сокоца.

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на td.wikimedia.rs.ba.

О самом успjеху оваквих такмичења говоре резултати пројеката „Вики воли споменике“ и „Вики воли Земљу“ у оквиру којих је прикупљено преко 2 милиона фотографија природних и културних добара и постављенa три Гинисова рекорда. Такмичење „Трагом душе“ је настало по угледу на ова два међународна такмичења.

Додатне информације:

Бојана Подгорица
координатор пројекта
тел:+387(0)65/089-774
сајт: td.wikimedia.rs.ba
е-пошта: td@wikimedia.rs.ba
info@wikimedia.rs.ba