Први сајам књига у Андрићграду, заједнички пројекат Републике Српске и Републике Србије, данас је свечано затворен. На церемонији затварања додељене су награде учесницима Сајма.

Жири у саставу Ранко Павловић, књижевник, Ранко Рисојевић, књижевник и проф. др Миле Бјелајац, донео је једногласну одлуку да се Специјално признање додели Филмском центру Србије из Београда. „Овај издавач, специјализован за издања која из разних углова афирмишу и популаришу филмску уметност, у последње време објавио је неколико изузетно вредних књига које на стручан и документаран, али и популаран начин, занимљив и читаоцу који се не бави филмском уметношћу другачије него само као гледалац, презентује битне елементе филмске уметности,“ нагласио је председник жирија, Ранко Павловић.

zavrsen-sajam-2

Награду за Издавачки подухват године равноправно су добила два издавача: Завод за уџбенике из Београда, за едицију „Сабрана дела Бранка Ћопића“ и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Република Српска, за едицију „Златна сова“.

Образлажући одлуку жирија да се награда додели Заводу за уџбенике Београд, Павловић је рекао: „Уз стогодишњицу рођења најпопуларнијег, најчитанијег и најпревођенијег српског писца, чија су издања у многим земљама имала баснословне тираже, а кога смо помало, сасвим неоправдано, почели запостављати, захваљујући овом издавачу добили смо ново издање његових изабраних дела, ишчитана и вреднована на сасвим нов начин, по чему ценимо да ће представљати неку врсту посластице за читалачку публику и својеврстан изазов онима који настављају да се баве изучавањем његовог разноврсног и богатог књижевног опуса“.

zavrsen-sajam-3

Говорећи о Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Павловић је истакао да уз своју редовну делатност, овај издавач већ годинама посебну пажњу посвећује белетристици и да је нарочит искорак начињен објављивањем конкурса за роман за награду „Златна сова“. На конкурс је за четири године стигло неколико стотина рукописа са свих српских простора, рачунајући ту и ауторе који пишу на српском језику, а живе на више континената. Три окончана конкурса дала су српској књижевности десетине вредних савремених романа.

У име жирија, Андрићграда као организатора Сајма, Андрићевог института и Београдског сајма као суорганизатора, Ранко Павловић је честитао награђенима, захвалио се свим излагачима и пожелео да Сајам књига и даље “окњижује“ Андрићград, јер је књига у Андрићграду исто што и Андрић у књизи и једно без другог су непотпуни.